(FOTO)

OPTOČENA KRISTALIMA I HILJADAMA BISERA, ŠLEP DUGAČAK ČETIRI METRA: Znate li kako je izgledala venčanica Elizabete II?

2

20. novembra 1947. godine u Londonu jedno drugom su se na večnu ljubav zavetovali kraljica Elizabeta i Filip, vojvoda od Edinburga, a danas proslavljaju neverovatnu 73. godišnjicu braka...

foto: Profimeda
foto: Profimeda

Venčanje kraljica Elizabete i Filipa bilo je veliki događaj koji je uzbudio javnost nakon kraja Drugog svetskog rata, a od tada su prošle neverovatne 73 godine. Upravo tu godišnjicu braka proslavlja ovaj slavni britanski par.

 

Grčko-danski princ Filip tada se morao odreći te titule, dobio je titulu vojvode od Edinburga i uzeo prezime Mauntbaten.

 

Mnogo pažnje, između ostalog, privukla je Elizabetina raskošna venčanica.

 

Venčanicu je dizajnirao Norman Hartnel.  Haljina je imala šlep dugačak četiri metra, u zvezdastom obliku, što je simbol ponovnog rađanja i rasta nakon rata. Inspiraciju je kreator našao u Botičelijevoj Primaveri, što se posebno odrazilo u cvetnim motivima na bogatoj satenskoj haljini i velu.

 

Svila boje slonovače i dijamantska tijara samo su upotpunile utisak raskoši.

 

1 / 5 Foto: Profimeda

 

Haljina je optočena kristalima i sa 10.000 bisera dovezenih iz Amerike. Hartnel je bio dizajner dvora od 1938. i tvrdio je da ovo najlepša njegova haljina.

 

Ovu venčanicu poredili su i sa venčanicom Grejs Keli iz 1956, kao i sa venčanicom koju su Sara Barton i Aleksandar Mekvin dizajnirali za Kejt Midlton.

 

Zanimljivo je da je u to vreme kraljica morala da sakuplja kupone kako bi haljinu kupila!

 

 

makonda-tracker