nije mogla dalje

Umrla je od tuge za ćerkom: Legendarna srpska pevačica NIJE MOGLA DA SE IZBORI S BOLOM

0

Izgradila je veliku karijeru, ali je bila vrlo posvećena i porodici. Nakon porodične tragedije, srce joj se nikad nije oporavilo...

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Jedna od najvećih diva narodne muzike Vera Ivković otpevala je hitove koji su obeležili čitavu jednu eru njenog žanra. Među njenim najvećim hitovima je pesma "Šuška se, šuška", ali ona je samo deo njenog bogatog opusa.


Ova poznata Lazarevčanka rođena je 16. januara 1949. godine, a karijeru je započela već sa 17 godina.

 

Sa svojim poznatim suprugom Danilom Živkovićem, kompozitorom i arandžerom, snimala je duetske ploče, a potom i solo albume od kojih su mnogi dostigli zlatne tiraže.


Vera je bila poznata po izvođenju šumadijskih, vojvođanskih, starogradskih i izvornih pesama, ali nije bežala ni od novokomponovanih narodnih kompozicija. Zahvaljujući izvanrednom glasu i jedinstvenom šarmu, osvojila je veći broj prestižnih priznanja na festivalima širom stare Jugoslavije, ali je devesetih godina prošlog veka odlučila da prekine karijeru kako bi se posvetila porodici. Neki od njenih najvećih hitova i danas se rado pevaju, a među njima su svakako "Šuška se, šuška", "Vragolastu rodila me nana", "Da nije tebe", "Šta će mi šalvare" i "Samo ti si u mom srcu".

 

Vera Ivković, Danilo Živković
foto: Nebojša Mandić

Ubrzo ju je zadesila strašna tragedija od koje nije mogla da se oporavi, a mnogi tvrde da nas je iz toga razloga i ona sama napustila.


Naime, Verina ćerka Maja preminula je 2006. godine nakon duge borbe s lupusom. To je, tvrde njeni najmiliji, ozbiljno narušilo zdravlje legendarne pevačice, koja je preminula 10. marta 2012.

 

Vera je potom doživela dva šloga, nakon čega je smeštena u Centar za stara lica u Rumi.


- Teško se borila s bolešću moje sestre Maje. To ju je koštalo zdravlja. Maja je rano obolela, u 15. godini, bolest je bila neizlečiva i umrla je u dvadeset sedmoj. Mama i tata su sve učinili da joj pomognu. Pomoć su tražili svuda. Nažalost, nije joj bilo spasa - ispričao je Verin sin Vlada pre nekoliko godina.

 

Vera Ivković
foto: Youtube Printscreen

Međutim, porodična tradicija negovanja narodne muzike i ljubavi prema njoj nastavila se i nakon Danilove i Verine smrti - njihov unuk Danilo Živković izabrao je da pođe njihovim stopama, pa smo ga pre tri godine gledali u takmičenju Pinkove zvezde.


- Tek posle dedine smrti 2002. godine shvatio sam ko su oni zapravo bili. U kući je stalno bilo muzičara. Sećam se sobe u kojoj je deda držao časove pevanja i sviranja klavira, a u koju je dolazilo dosta ljudi sa estrade. Dešavalo se da po ceo dan provodim u toj sobici. Tada su najviše svraćali Gordana Stojićević, Biljana Jeftić, Nada Topčagić, Ana Bekuta, Zorica Marković i Esma Redžepova - prisetio se mladi Danilo jednom prilikom.

 

 

makonda-tracker