nije joj bilo ravne

Da nije izbio SKANDAL — bila bi MIS SVETA! Gde je danas najlepša misica u istoriji Jugoslavije?

1

Kada je bila na vrhuncu karijere, navodno je zarađivala 3.000 dolara dnevno, a Evropa je drhtala pred njom.

foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/CARLOS
foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/CARLOS

Kada su u pitanju izbori za Mis sveta, Jugoslavija je uvek bila među zemljama čije su lepotice bile među najzapaženijima.


Niz njih ostavio je snažan utisak na Evropu i planetu i stekao ogromnu popularnost, ali malo koja može da se poredi s očaravajućom Slovenkom Bernardom Marovt, koju su mnogi nazivali najlepšom misicom koju je Jugoslavija imala u istoriji.

 

Prelepa Bernarda rođena je 1966. godine, a vrlo mlada skrenula je na sebe pažnju nestvarnim izgledom. On ju je odveo u Centar za modernu odeću u Ljubljani, gde je išla u školu manekenstva, da bi se potom uputila u Zagreb, gde je radila kao model.

 

1 / 7 Foto: Printscreen


Na nagovor glavnog i odgovornog urednika revije "As" Džavida Husića, učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije u septembru 1983. godine — i odnela pobedu! Uskoro se našla u Londonu, na izboru za Mis sveta, gde je važila za glavnu favoritkinju.

 


Moglo je, i moralo (bolje)! Neverovatno je koliko je naša cura bljesnula u Londonu, pojavom i garderobom. Uz iskustvo profesionalne manekenke i foto modela, Bernarda je pobegla ostalim devojkama za tri koplja. Bila je obučena kao kraljica, superiorna u svemu, ponosna. Trideset majstora svetske fotografije nisu se uopšte razmišljali da odmah, i samo njoj, dodele laskavi naziv i trofej najfotogeničnije devojke planete. Međutim, tada su počele i zakulisne igre — nije krio svoj stav Husić.

 


Baš kada je sve delovalo kao da će Jugoslavija imati zvanično najlepšu devojku na planeti, izbio je skandal: britanski "Dejli miror" objavio je Bernardine obnažene fotografije, koje je ranije snimila za magazin "Start", socijalistički pandan "Plejboju". U pitanju su fotografije iz 1982. godine, koje su zbog Bernardinih portreta podigle prodaju časopisa do neverovatnih 350.000 primeraka.


Kako je kasnije pričala, doživela je mnogo neprijatnosti u slovenačkom gradiću Ljubnu, gde je živela sa svojom porodicom.

 


To je malo mesto i ljudi o tim izborima pričaju svašta. To je po njima nemoralno, a još kad su izašle one malo pikantnije sličice u Startu — bili su šokirani — rekla je ona jednom prilikom.


Nakon skandala, Bernarda je ostala bez titule Mis sveta, ali je osvojila zvanje Mis fotogeničnosti i nastavila da se bavi modelingom. Štaviše, proglašena je top modelom Italije 1990. godine i top modelom Evrope dve godine kasnije, a pisalo se da u svojim najvećim danima slave zarađivala po 3.000 dolara dnevno.

 


Bila je zaštitno lice više brendova i snimila mnogo editorijala, a i danas se bavi manekenstvom. Uz to, u Sloveniji godinama organizuje međunarodna takmičenja fotomodela, vlasnica je škole manekenstva za mlade i menadžerka mladim koleginicama.

 


Na jednom izboru 2000. godine, Bernarda je proglašena najlepšom Slovenkom veka.

 


 

makonda-tracker