u mladosti

Ona je bila PRAVA LEPOTICA: Fotografija iz mladosti Radmile Savićević i Čkalje u koju ćete HIPNOTISANO gledati

1

Legendarni glumci dvadesetog veka, Radmila Savićević i Miodrag Petrović Čkalja, rođeni su u Kruševcu, gradu koji je iznedrio brojna slavna i velika imena domaćeg glumišta.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Dvoje Kruševljana ostvarilo je neverovatne uspehe na polju glume, bili su maestralni kada je u pitanju humor i gluma, a između njih bilo je samo dve godine razlike!

 

Miodrag Petrović Čkalja je rođen 1. aprila 1924, a Radmila Savićević 8. februara 1926. Ovi Čarapani i dalje su u Kruševcu voljeni i poštovani, a njihov rodni grad im se odužio na razne načine. Ako svratite u Kruševac, videćete i njihove biste na Trgu glumaca, tik pored pozorišta, ali i biste Taška Načića, Bate Paskaljevića i ostalih velikana...

 

 

Zbog šarmantnih uloga majke Vuke i bake Ristane Riske Golubović, koje su toliko dobro upamćene i često citirane, gotovo nam je nezamislivo da je jedna od omiljenih srpskih glumica nekada bila samo mlada lepotica — a upravo je takva bila Radmila Savićević. 

 

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen

 

Radmila je, inače, najpre bila članica Kruševačkog pozorišta, potom je izvesno vreme radila u Niškom narodnom pozorištu, a u istoriji je ostalo zapisano da je odbila ponudu Meše Selimovića, tadašnjeg direktora Sarajevskog narodnog pozorišta, da se angažuje i s te strane Drine. Ipak, sredinom dvadesetog veka prešla je u Beograd, gde je postala prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

 

S druge strane, Miodrag Petrović Čkalja bio je mag komedije i glume, ali i dalje se pamti to dobijanja nagrade Car Konstantin za životno delo:

 

 Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde — rekao je glumac 2002. godine na dodeli, samo godinu dana pred smrt.

 

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen

 

Fotografija na kojoj su velikani našeg glumišta, Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, nastala je 1943. godine u Kruševcu. Čkalja je treći momak koji stoji sleva na desno, a Radmila Savićević je devojka koja sedi između dva momka uslikani pre igranje predstave Đido 1943. godine.

 

 

 

makonda-tracker