icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

SNIMAJUĆI DANI

Mladi, daroviti i beskrajno šarmantni umetnici: Uspomena Bate Živojinovića i Jelene Žigon će vas potpuno očarati

Tokom snimanja čuvenog filma "Brat doktora Homera" nastala je fotografija koja je ušla u legendu.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Domaću kinematografiju dvadesetog veka obeležio je maestralni glumac Bata Živojinović koji je svojom moći transformacije i darovitošću svako ostvarenje činio autentičnim, a jedan od upečetljivijih filmova bio je i "Brat doktora Homera"  snimljen 1968. godine u režiji Živorada "Žike" Mitrovića.

 

Žanrovski je blizak partizanskom filmu, te se kao još tri ranija filma u Mitrovićevoj karijeri događa na Kosovu u vreme neposredno nakon Drugog svetskog rata, i odaje snažan uticaj holivudskih vesterna.

 

Brat doktora Homera je takođe velikim delom inspirisan holivudskim filmom Loš dan u Blek Roku, ali je u svom scenariju odao i određen uticaj tada aktualnog Crnog talasa, pre svega u dotada nezamislivom prikazu korupcije među predstavnicima novouspostavljene komunističke vlasti u poratnoj Jugoslaviji.

 

Na jednom od Instagram profila posvećenom Bati pojavila se divna fotografija glumica i sjajne koleginice Jelen Žigon, koja je pravi dragulj.

 

 

Publika je bila oduševljena ovim tragom vremena, a radnja filma se događa na Kosovu 1945. godine, nekoliko meseci nakon završetka rata čije se posledice još uvek osećaju, bilo kroz sveopštu neimaštinu, epidemije tifusa, ali i aktivnosti ostataka poraženih balista koji se skrivaju u planinama.

 

Simon Petrović je mladi muškarac koji se vraća u svoj rodni grad posle četiri godine provedene u nemačkom zarobljeničkom logoru te se suočava sa time da ga je verenica Vera napustila i udala se za njegovog brata Homera (koga glumi Voja Mirić). Simona još više pogađa to što mu je otac, ugledni sudija, ubijen u sumnjivim okolnostima te, iako je za taj zločin pronađen i uhvaćen krivac, odlučuje otkriti pravu istinu te se na kraju osvetiti počiniteljima.