da li ste znali?

Voleli smo ga u "Otvorenim vratima", a onda se — ZAMONAŠIO: Sudbina našeg glumca za kog niste znali gde ga je put odveo

0

Ljubitelji serije "Otvorena vrata" sigurno pamte lik Milančeta, ali malo ko zna kojim putem je sudbina odvela Rastka Lupulovića, kao i zbog čega se više ne bavi glumom.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Nekadašnji glumac Rastko Lupulović (48) sigurno je dobro poznato ime i lik svima onima koji su obožavali seriju "Otvorena vrata" i njene glumce, a takvih nema malo! Rastko Lupulović odglumio je Milančeta u ovoj popularnoj seriji, ali malo ko zna kuda ga je život odveo i da je odlučio da se posveti Bogu i veri.

 

 

Naime, Rastko Lupulović se zamonašio još pre 26 godina, kada je uzeo ime Ilarion. Za igumana manastira Draganac postavljen je 2013. godine, a prošle godine se upravo sa ovog svetog mesta uključio u program RTS-a.

 

On je jednom prilikom otvoreno govorio o tome koliko je vera imala značajnu ulogu u njegovom životu.

 

— Najbitnija stvar kod mene je moje obraćenje u hrišćanstvo. Sticajem okolnosti sam počeo da odlazim u crkvu. To mi je pomoglo da se spustim na zemlju iz nekih mistifikatorskih oblaka. Uopšte, hrišćanin-pravoslavac je moje najbliže određenje. Osećam se zasićenim od roka i svega toga. Rok je negde u skladu sa opštim načinom života, opštom površnošću. Kad odem na Akademiju, izđuskam se i vratim se kući prazan i tup. Na liturgiju odem sa istim raspoloženjem, sa potrebom da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran... U susretu sa verom i tradicijom, dolaziš do harmoničnog razrešenja svojih nemira, a u rok životu dolazi do prikrivanja tih nemira ili potpunog otupljivanja svih emocija. Zato ljudi u roku izgube tu neku kreativnu crtu, istroše se, istroše se, istroše se... — rekao je Rastko u jednom intervju koji je dao nekoliko meseci nakon što se zamonašio.

 

Rastko Lupulović
foto: Printscreen

On nikada nije zažalio što je odlučio da se posveti duhovnom životu.

 

Nikada nisam zažalio ili da sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv, često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave prave slobode… Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo — rekao je Lupulović pre nekoliko godina u emisiji "Eksploziv".

 

Inače, Rastko Lupulović rođen je u Beogradu. Sigurno ga pamtite, osim po seriji "Otvorena vrata", i u ulogama u filmovima "Biće bolje" i "Paket aranžman". Završio je Fakultet dramskih umetnosti i bio jedan od vodećih glumaca svoje generacije, a idobitnik je i nagrade za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" koju je dobio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1996. godine.

 

 

makonda-tracker