anegota

Novinarku je gađala pilulama zbog nepristojnog pitanja: Ova scena je Milenu Dravić mogla da košta uloge u čuvenom filmu

0

Tokom filmskog festivala u Kanu, novinarka jednog lista iz Amerike, Milenu je želela da isprovocira na nacionalnoj osnovi, a glumica je odragovala malo burnije, a to ju je umalo koštalo role u ostvarenju.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Proslavljena dramska umetnica Milena Dravić ispisala je istoriju domaće kinemtografije, a tokom višedecenijske karijere odigrala je više od 100 uloga na velikom platnu sa najvećim imenima regiona.

 

Uporedo je igrala i na daskama koje život znače, gde je s ponosom učestvovala u stvaranju više od 70 uloga.

 

Njena reč daleko se čula, a publika ju je zavolela zbog iskrenosti, neposrednosti, čiste duše i ljupkosti koja se nije sretala često. 

 

Neretko je bila deo filmskih festivala širom Evrope, a njen patriotizam je često bio veoma vidljiv, zbog toga ju je čitava Jugosavija obožavala.

 

Tokom čuvenog festivala u Kanu, gde je boravila sa ekipom filma "Misterije organizma" Dušana Makevejeva susrela sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono, a potom su usledili i intervjui za američke magazine.

 

Milena Dravić
foto: Damir Dervišagić

Novinarka je bila veoma slobodna i postavljala je provokativna pitanja, a Milena je prekinula sramni intervju.

 

Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju? — pitala ju je novinarka, dok je glumica ostala zatečena, a potom je objasnila:

 

Oduševljena u takvom društvu, dobijam pitanje te novinarke. A kako sam se tih dana mučila sa migrenom, umesto odgovora, setila sam se tableta protiv migrene u vidu pilula. Izvadim ih iz tašne i gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska "Literatura gazeta" je napisala da sam se neprimereno ponašala — rekla je svojevremeno legendarna umetnica.

 

Ovaj instiktivni postupak umalo ju je nije koštao i uloge u kultnom filmu “Bitka na Sutjesci”. Nikola Popović, direktor “Sutjeske” joj je saopštio da neće moći da igra u ostvarenju, ali se ipak kasnije predomislio.

 

Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: "Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu — prisetila se Milena jednom prilikom.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker