da li se sećate?

Kraj šezdesetih, a ona PRELEPA ćerka seoskog sveštenika: Milena Dravić je osvojila publiku ulogom zanosne Jovane

0

Čuveno delo reditelja Puriše Đorđevića ovekovečila je slavna Milena Dravić koja je svakom filmskom ostvarenju dala posebnu čar.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Legendarna glumica domaće kinematografije Milena Dravić decenijama je publiku širom stare Jugoslavije osvajala moćnim scenskim transformacijama, neprocenjivim umetničkim darom, svojevrsnim glumačkim izarazom, a starije generacije pamte je i po vrsnim delima iz šezdesetih i sedamdesetih godina kada je u svet filma donela novi pravac sirovog talenta i prepoznatljivog pokreta.

 

U ostvarenju koje je ostavilo utisak vanvremenskog dela Mladomira Puriše Đorđevića iz 1969. godine "Kros kontri", glavnu ulogu je tumačila Milena Dravić, a njih dvoje su prozimali posebnu energiju s obzirom na to da su godinu dana bili zavetovani na večnu ljubav.

 

Glumica je tumačila lik entuzijastične devojke Jovane, naslednice seoskog sveštenika koja putem televizije odlučuje da postane takmičarka u kros trčanju.

 

Pored Dravićeve uloge su tumačili Ljuba Tadić, Ružica Sokić, Neda Arnerić, Ljubinka Bobić koji su doprineli nesvakidašnjem scenariju i doneli ga na sebi svojstven način.

 

Milena je za ovu rolu mesecima trenirala trčanje, a Puriša joj je unajmio profesionalnog trenera Draga Štritofa koji se proslavio u timu Partizana.

 

Nemerljiva uspomena koja datira sa snimanja jednog od kadrova kultnog filma osvanula je na Instagram profilu koji neguje umetničke vrednosti, a Milena je svojom neposrednošću, posebnom harizmom i talentom ostavila poseban trag u vremenu.

 

Riđokosa devojka sa stavom borila se za sopstvena uverenja i nepokolebljive želje, a oko objektiva oduvek je prenosilo pravu emociju i magične scene kada je ova maestralna umetnica u pitanju.

 

Iako već nekoliko godina nije sa nama, Dravićeva zauzima posebno mesto u srcu nekadašnjeg izabranika Puriše Đorđevića koji neretko ističe da mu je glumica bila najveća životna ljubav.

 

 

makonda-tracker