nije dočekala nastavak "žikine dinastije"

Umrla je na ulici ― kao i njena majka: Tragična sudbina glumice uz čiji su osmeh odrastale generacije na Balkanu

6

Dok smo se radovali novom nastavku serijala "Žikina dinastija", u kojoj je trebalo ponovo da gledamo Rialdu Kadrić i Vladimira Petrovića, čuvene Mariju i Bobu, koji su se odavno povukli iz glumce, stigla je tužna vest iz Grčke: Rialda je iznenada preminula.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Pre godinu dana, domaći mediji javili su da je preminula slavna Rialda Kadrić, glumica koju smo upamtili po ulozi Marije, Bobine najveće životne ljubavi, u serijalu filmova "Žikina dinastija".


Ova rođena Beograđanka preminula je u Atini 25. januara 2021. godine nakon srčanog udara, u 57. godini, samo nekoliko meseci nakon što se domaća javnost obradovala zbog vesti da će se Rialda vratiti ulozi Marije, iako je odavno digla ruke od glume i godinama radila kao psihoterapeut.

 

Zanimljivo je da je Rialdina majka, takođe, preminula na ulici jednog januarskog dana, o čemu je glumica pričala jednom prilikom.

 

Rialda Kadrić
foto: Youtube Printscreen

Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život ― ispričala je ona.


Rialda se, inače, do kraja života osećala kao Jugoslovenka, pre svega zato što dolazi iz mešovite porodice, baš kao i njen suprug.

 

Prvo pitanje koje postavljaju sada u vreme raspada Jugoslavije je koje ste nacionalnosti. Dozvolite da vam predstavim svoje korene, moj deda bio je Rus, majka Srpkinja, a otac musliman, odrasla sam u Srbiji. Udata sam za čoveka koji ima srpske, mađarske, hrvatske i jevrejske korene, sebe predstavlja kao osobu koja je budala jer sebe još smatra Jugoslovenom ― ispričala je ona jednom u emisiji "Balkanskom ulicom".

 

1 / 6 Foto: Printscreen


Rialda je rođena u Beogradu, a odrastala je u samom centru grada. Još u ranom detinjstvu je postala članica Dramske sekcije Radio Beograda, a već u 13. snimila svoj prvi film. Iako je gradila glumačku karijeru, paralelno je putovala i upisala svetsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 1984. godine je prvi put posetila London da bi usavršila svoje znanje engleskog jezika. U ovaj grad se, međutim, zaljubila, pa se dve godine kasnije preselila u Englesku, a nakon što je počeo rat u Jugoslaviji odlučila je da na Ostrvu ostane zauvek.

 

Rialda je ostvarila nešto manje od 20 uloga tokom svoje uspešne glumačke karijere, a poslednju je zabeležila 1990. godine, u filmu "Čudna noć". Ipak, najpoznatija je kao Marija iz "Žikine dinastije", serijala uz koji stasavaju generacije širom regiona.

 


 

makonda-tracker