nagrada za životno delo

"Sumnjam da bi on došao": Deci Laneta Gutovića uručen Dobričin prsten, Voja Brajović sve dirnuo govorom

0

Legendarni glumac Milan Lane Gutović ovogodišnji je dobitnik Dobričinog prstena, prestižne nagrade koja se vrhunskuim glumcima dodeljuje za životno delo, a nju su preuzela njegova deca. Kako je istakao njegov kolega Voja Brajović, verovatno bi tako bilo i da je Lane još uvek s nama...

foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages
foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas je posthumno dodeljen 34. "Dobrčin prsten" legendarnom Milanu Lanetu Gutoviću. Priznanje su u ime glumca primile njegove ćerke Milica i Nevena i sinovi Janko i Spasoje, a pred okupljenima je uvodnu reč održao glumac Voja Brajović, kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

 


Drago mi je što smo se okupili u ova neveremena da se odužimo Milanu Lanetu Gutoviću za njegov dar, njegovu beskrajnu duhovitnost, njegovu pamet, pa i za njegov ubitačan sarkazam. Kada su neki zahvaljivali na njegovom trajanju, on bi govorio: "Znate, ne trajem ja, trajete vi. Dok traje vaš ukus, trajem i ja. Kada vaš ukus prestane da bude takav, ja bih bio zaboravljen. Ne zahvaljujte vi meni. Zahvaljujem ja vama." Takav je osobenjak bio. Sumnjam da bi on došao da primi "Dobričin prsten", on bi poslao nekog od svoje dece — rekao je Brajović.


Kako je on istakao, Lane Gutovića sećamo se i sećaćemo se s ponosom.

 

1 / 4 Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages


A tu su sada i Milica i Nevena i Spasoje i Jakov i ima ko da primi ovaj Doričin prsten, naše najveće glumačko priznanje. I sa ponosom ćemo se sećati jednog od dobitnika ovog velikog priznanja — zaključio je i potom odlučio da govori pesmu glumca Ljubomira Ljube Bandovića, nastalu nakon Gutovićeve smrti:


"Sve na tanane,
uvek sa strane
ko neki agent
za bolje dane.
Govori malo,
a mnogo tu stane.
Ismeva mane,
zna i da lane
na šarlatane i polutane
i samo nestane da dušom dane.
Jer gužva je u Aleji za Velikane."

 

Milan Lane Gutović preminuo je u avgustu ove godine na Vojnomedicinskoj akademiji nakon kraće bolesti. Glumac je dve nedelje ranije zadržan u bolnici zbog problema s disajnim putevima, a kasnije je usled pogoršanog stanja priključen na kiseonik.

 

Nagrada "Dobričin prsten" ustanovljena je 1980. godine, a prvi laureat bio je Ljuba Tadić. Nazvana je po glumcu Dobrici Milutinoviću, a među dobitnicima su i Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Rahela Ferari, Danilo Bata Stojković, Petar Kralj, Mira Banjac, Olivera Marković i mnogi drugi.

 

 

makonda-tracker