LEGENDA

Studije GLUME upisao je iz TREĆEG puta, ali to je bila sudbina: Uspomena Bate Živojinovića iz mladosti će vas oduševiti

0

Neponovljivi umetnik tokom karijere ostvario je uloge u preko 350 vrsnih ostvarenja, a među njima su 17 vesterna snimana u Nemačkoj, što je i danas nepojmljivo za mnogobrojne umetnike.

foto: ATA Images
foto: ATA Images

Velikan srpskog glumišta, umetnik koji je odigrao najviše uloga tokom blistave karijere, Valtar koji je ujedinio svet, domaćoj kinematografiji predstavio je hrabre borce u partizanskim ostvarenjima, sa tematikom Drugog svetskog rata, ali i nebrojano raznolikih likova, koji su bili nestvarno uverljivi i smeli da svakog Jugoslovena vrate u neka lepša, prosperitetnija vremena, kada govorimo o istinskim vrednostima i ugledu.

 

Velimir Bata Živojinović detinjstvo je proveo u rodnom selu svojih roditelja, Koraćici, u podnožju impresivne planine Kosmaj, kao najmlađe dete veoma patrijarhalne porodice.

 

Nakon prvog razreda osnovne škole sa porodicom se preselio u Beograd, gde je nastavio školovanje. Talenat za glumu otkrio je sasvim slučajno, kada je na poziv rediteljke Soje Jovanović počeo da radi pri Akademskom pozorištu u Beogradu, ali kao scenski radnik i povremeni statista. Bata je tada shvatio da je umetnost posao kojim će se baviti, te upisuje dve srednje glumačke škole, u Nišu i Novom Sadu.

 

Na četvrtoj godini odlazi na prijemni ispit čuvene "Pozorišne akademije u Beogradu",  biva odbijen, ali ni sledeće godine mu ne uspeva da postane student prestižne škole. Živojinovića takav sled događa nije demotivisao, već je našao privremene poslove kako bi preživeo. Radio je kao moler, stolar, izvršitelj. 

 

Na majčin nagovor Bata je još jednom otišao na prijemni, te iz trećeg puta upisuje čuveni glumački fakultet, davne 1954. godine. Studirao je u klasi sa legendarnim Ljubom Tadićem, Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem.

 

Fotografija koja datira sa početka njegove karijere objavljena je na Instagram profilu koji se bavi neponovljivim glumačkim umetnicima, a Živojinović je svakako jedan od njih.

 

Ulogama u kultnim filmovima "Kozara", "Skupljači perja", "Valter brani Sarajevo", "Sutjeska", "Nedeljni ručak", "Lepa sela lepo gore", oduševio je čitav region, ali i svet, a njegovo stvaralaštvo ostaje u nasleđe srpskom narodu.

 

 

makonda-tracker