Životna priča

ODRASTAO JE BEZ MAJKE I PRETRPEO BROJNE TRAGEDIJE: Princ Filip imao je TEŠKO detinjstvo, a ovi detalji malo su poznati

2

Tokom života Filip je bespogovorno pratio kraljicu Elizabetu II na svim njenim putovanjima i bio joj je najveća podrška u svim kriznim trenucima. Ostaće zasigurno upamćeni kao najdugovječniji monarsi

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Iako je ceo život proveo u senci svoje supruge, Elizabete II, princ Filip takođe potiče iz kraljevske porodice. Njegova majka Alis od Batenberga praunuka je slavne kraljice Viktorije. Filip je rođen u grčko-danskoj kraljevskoj porodici koja je prognana iz Grčke kad je on bio još dete.

 

Rođen je 10. juna 1921. godine na Krfu i imao je teško detinjstvo. Bio je peto i najmlađe dete u porodici i odrastao je uz četiri sestre. Otac im je bio grčko-danski princ Endrju, a porodica je prognana iz Grčke 1922. godine. Filip je zemlju napustio kao jednogodišnja beba, sakriven na brodu.


Skrasili su se u Parizu gde je pohađao američku školu, a kad mu je bilo samo devet godina majci Alis dijagnostikovana je šizofrenija. Smeštena je u ustanovu i Filip ju je od tada retko viđao, zapravo odrastao je bez nje. Spletom okolnosti završio je u Škotskoj u školi Gordonstoun u kojoj su se učenici odgajali spartanskim metodama. U međuvremenu sve četiri njegove sestre udale su se za nemačke prinčeve i u osvit Drugog svetskog rata počele su život u Nemačkoj.


Filip je bio veoma vezan uz sestru Sesil, koja je nastradala u avionskoj nesreći kad mu je bilo 16 godina, a sa njom u avionu bili su njen suprug, svekrva i trojica sinova. Samo godinu dana kasnije njegov stric, lord Milford Haven, takođe je umro od raka kostiju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Buduću suprugu upoznao je kad mu je bilo 18.

 

Elizabeti je tad bilo 13 i bila je nećaka kralja Edvarda, te nije ni sanjala da će on abdicirati zbog ljubavi prema Volis Simpson. Kralj je postao Elizabetin otac Džordž, a nakon što je on umro od karcinoma pluća, ona ga je nasledila na prestolu.


Filip se, po završetku školovanja, pridružio Britanskoj kraljevskoj mornarici i od 1939. godine počeo se dopisivati s Elizabetom. Verili su se u julu 1947. godine, a on se zbog ljubavi prema njoj odrekao svih titula svoje porodice.

 

Filip i princeza Elizabeta II venčali u se 20. novembra 1947. godine, a neposredno pre venčanja dobio je titulu vojvoda od Edinburga, grof od Merioneta i baron Griničaa koje mu je dao Elizabetin otac, kralj Džordž VI. Nakon očeve smrti, Elizabeta je krunisana 1952. godine, s jedva navršenih 26 godina. Princ Filip odrekao se službe u kraljevskoj mornarici i od tada celo svoj život podredio je svojoj supruzi. Zauzvrat, ona ga je proglasila britanskim princom.


Princ Filip i kraljica Elizabeta II dobili su četvero dece. Najstariji je princ Čarls, a zatim ćerka En, pa sinovi Endrju i Edvard. Njega je oduvek pratio glas velikog ženskaroša i šarmantnog zavodnika s neprimerenim smislom za humor i vrlo izravnim i nimalo diplomatskim izjavama. Obožavao je letenje, a poznat je i kao pasionirani igrač pola i konjskih trka. Tokom života bespogovorno je pratio kraljicu Elizabetu II na svim njenim putovanjima i bio joj je najveća podrška u svim kriznim trenucima. Ostaće zasigurno upamćeni kao najdugovečniji monarsi, s najdužom službom.

 

Filip se povukao iz javnog života u leto 2017. godine zbog bolesti, a pre dve godine vratio je i vozačku dozvolu nakon što je učestvovao u manjoj saobraćajnoj nezgodi.

 

S majkom Alis ponovo se zbližio krajem šezdesetih. Do tad je živela u Grčkoj i tamo pokrenula manastirski red Sestara Marte i Marije. No, nakon vojnog puča 1967. morala je još jednom da napusti Grčku i tad ju je kraljica Elizabeta II pozvala u Bakingemsku palatu, gde je Filipova majka ostala do smrti. Umrla je dve godine kasnije i najpre je sahranjena u rodnom dvorcu Vindzor, a zatim su njeni posmrtni ostaci preneseni u pravoslavni manastir na Maslinskoj gori u Jerusalimu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker