zabranjena ljubav i strašan kraj

NA SUĐENJU ZA NJENO UBISTVO OTKRIVENA JE TAJNA STARA 25 GODINA: Priča o tragičnoj divi koja je ludo volela kralja

0

Iz starateljskih porodica i bede izdigla se do svetske slave, tajno je volela kralja, a presudio joj je — sin.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legendarna Suzan Kabot bila je jedna od najlepših filmskih zvezda svog vremena, a njenu karijeru obeležili su vesterni, od kojih su najpoznatiji Tomahavk, Dvoboj na Silver kriku i Miris baruta, da bi se kasnije okušala i u drugim žanrovima.


Glumica je rođena kao Harijet Perl Šapiro, u bostonskoj jevrejskoj porodici, a već na početku života našla se u teškoj situaciji: otac ih je napustio, a majka je završila u neimenovanoj državnoj instituciji. Ona je zato odrastala u hraniteljskim porodicama, čak njih osam, a tek nakon njene smrti otkriveno je da je u njima pretrpela seksualno zlostavljanje koje je ostavilo posledice na njeno duševno zdravlje.

 


Kada je imala svega 20 godina, dobila je priliku da zaigra u filmu, kada su je tragači za talentima spazili u Njujorku. Harijet je postala Suzan Kabot, usledio je kratak brak s umetnikom Martinom Sakerom, a potom i vrtoglav uspeh na filmu. Ipak, njen život obeležila je jedna ljubavna avantura o kojoj se dosta pisalo i proteklih godina, nakon što je CIA deklasifikovala dokumenta u kojima se potvrđuje glasina da je upravo ova ustanova "provodadžisala" njenoj vezi s kraljem Jordana.

 

Suzan Kabot
foto: Profimedia

Kada je, tada dvadesetčetvorogodišnjak, kralj Husein posetio Ameriku 1959. godine radi učvršćivanja veza između Jordana i Vašingtona, dogodilo se nešto neplanirano — mladi monarh je izrazio želju da mu CIA obezbedi sastanak s glumicom Suzan Kabot, u koju je bio zaljubljen. CIA je potvrdila da je zahtevala od Kabotove da spava s kraljem, što je ona odbila. Ipak, otišla je na žurku na kojoj ga je upoznala i zaključila je da je mladić "izuzetno šarmantan", nakon čega su oni postali vrlo bliski. Par je, uz pomoć tajnih organizacija i obaveštajnih službi, skrivao svoju vezu, pre svega jer je jordanski kralj strahovao da će Suzanino jevrejsko poreklo moglo da mu napravi problem. Oni su bili opčinjeni jedno drugim, a glumica je Huseina nazivala najlepšim čovekom kojeg je u životu upoznala.

 


Nije poznato do kad je ova veza trajala, ali se za Timotija, sina čuvene glumice, dugo spekulisalo da je sin jordanskog monarha. Ona je to negirala i insistirala na tome da je dečaka dobila s jednim engleskim diplomatom, a kada se 1968. godine udala za preduzetnika Majkla Romana, on je usvojio Suzaninog sina i dao mu svoje prezime. Kako je pisao Los Anđeles tajms, Timoti je rođen sa deficitom hipofize, zbog čega je porastao do 162 centimetra, i to nakon trostruke sedmodnevne hormonske terapije tokom puberteta.

 

Kralj Husein od Jordana
Kralj Husein od Jordanafoto: Profimedia

Poslednje godine života Kabotova je u malom stanu u kojem je živela sa sinom, kako se pisalo, u katastrofalnim uslovima — bili su okruženi ostacima hrane i starim novinama, a glumica se predala depresiji i suicidnim mislima.


Desetog dana decembra 1986. godine, Suzan je pronađena bez znakova života, pretučena na smrt. Njen sin je dao izjavu da je neki muškarac provalio u njihov stan i napao glumicu, da bi kasnije priznao da je on ubica i ispričao da ga majka nije prepoznala i da je nasrnula na njega, zbog čega ju je ubio u samoodbrani. Tvrdio je i da su lekovi koje je koristio zbog nedostatka hipofize kod njega izazivali agresiju.


Timoti je osuđen za ubistvo iz nehata, i to na tri godine uslovne kazne. Na suđenju za ubistvo njegove majke otkriveno je nešto što ranije nije bilo poznato javnosti: Suzan Kabot je poslednjih 25 godina života od jordanske vlade svakog meseca primala 1.500 dolara.


To je izgledalo kao plaćanje alimentacije — tvrdio je jedan od advokata angažovanih za ovaj slučaj.


Timoti je preminuo od srčanog udara 2003. godine.

 

 

makonda-tracker