KRVAVI PIR POMRAČENOG UMA

STRADALA JE KAO U NAJGOREM HOROR FILMU: Čarobna Šeron Tejt za minut je od najlepše postala najtragičnija zvezda Holivuda

0

Jedan od najstrašnijih događaja u istoriji Holivuda i dalje je brutalno ubistvo glumice koja je u tom trenutku iščekivala porođaj i bezbrižno je sedela s prijateljima u svom odmu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Tog vrelog avgusta, plavokosa glumica brojala je poslednje dane do porođaja.

 

Njen suprug Roman Polanski boravio je u Londonu, gde je pisao novi scenario, pa je Šeron Tejt, da ne bi bila sama u poslednjem mesecu trudnoće, pozvala troje prijatelja u njihovu vilu Sijelo drajvu 10050. Nije vredelo — oni bi joj se našli da je njena i Romanova beba odlučila da požuri, ali opasnost koja je vrebala bila je gora od bilo čega što su mogli da zamisle.

 

Osmog dana osmog meseca, Šeron Tejt je uživala u društvu svojih prijatelja celog dana, da bi uveče izašli u El Coyote Cafe na večeru i vratili se u luksuznu vilu oko pola jedanaest uveče.

 

Sledećeg jutra, njena kućna pomoćnica Vinifred Čepmen ušla je u kuću i zatekla monstruozan prizor: četiri mrtva tela.

 

 

Kada je policija stigla, na automobilskom prilazu je pronašla leš upucanog mladog momka Stivena Paranta, prijatelja jednog od zaposlesnih na imanju. U dnevnoj sobi nalazila su se mrtva tela trudne Šeron Tejt i Džeja Sebringa, a oko njihovih vratova nalazio se jedan dugačak konopac. Na travnjaku su pronađena tela Vojteha Frikovskog i Abigejl Folger.

 

Već u septembru, članovi “Porodice” ozloglašenog vođe sekte Čarlsa Mensona bili su uhapšeni zbog dela nepovezanih s ovim zločinom da bi kasnije priznali svoje zlodelo i detaljno opisali pokolj.

 

Kada smo stigli u rezidenciju Šeron Tejt svetla ispred kuće bila su uključena, a i put je bio osvetljen. Teks je imao makaze i presekao je telefonske žice. Naišla su neka kola, pa smo se sagli. Teks je iskočio i opalio četiri puta iz pištolja. Rekao mi je da uzmem novčanik od klinca koga je ubio. Ušla sam u kola. Tamo je ležao mladić, iako nisam videla krv, znala sam da više nije živ — ispričala je jedna od sledbenica Čarlsa Mensona.

 

Kako su Mensonovi učenici objasnili, Tejtova i njeni prijatelji nisu ubijeni zbog toga ko su već je jedini motiv kuća u kojoj je glumica živela. Velelepnu vilu je, naime, ranije iznajmljivao producent Teri Melčer, Mensonov poznanik koji je odbio da sarađuje s njim. Iako je vođa “Porodice” znao da Melčer odavno ne živi na pomenutoj adresi, u njegovoj pomerenoj i pomračenoj svesti vila u Sijelo drajvu 10050 za njega je bila simbol odbacivanja ljudi pout njega. Zato je njegova instrukcija sledbenicima bila jasna i, za njega, krajnje jednostavna — moraju da ubiju sve koje tamo zateknu.

 

Navodno, Šeron je preklinjala da je uzmu za taoca i održe u životu makar toliko da rodi dete. Nisu je poslušali. Čuvena glumica bila je ubodena nožem 16 puta i potom zadavljena, a na ulaznim vratila vile njenom krvlju je bila ispisana reč “svinja”. Na telima svih žrtava pronađene su ukupno 102 rane.

 

Nakon što mu je javljeno šta se dogodilo u njegovom domu, slavni režiser Roman Polanski, koji je trebalo da se vrati iz Britanije nekoliko dana ranije, ali je odložio povratak i time naljutio Šeron, stigao je kući. Trinaestog avgusta, sahranio je suprugu s njihovim sinom Polom Ričardom Polanskim — nazvanim posthumno po svojim dekama — na groblju u Kalver sitiju, a mediji su ga kasnije kritikovali zbog ponašanja u najtežim trenucima njegovog života. Dao je opsežan intervju, pozirao fotografima pored ulaznih vrata na kojima se i dalje mogla videti reč “svinja”. On je na jednoj konferenciji za štampu kasnije pitao novinare:

 

Jeste li ikada napisali koliko je bila dobra?

 

Navodno, sumnjao je na brojne prijatelje i saradnike i pokazivao znakove paranoje. Smirio se tek kad je čuo vest o hapšenju Mensonovih ljudi.

 

Kraljica hipi pokreta imala je svega 26 godina, a već je zabeležila osam uloga u filmovima i tri u televizijskim serijama. Najzapaženija Šeronina rola bila je ona u ostvarenju Dolina lutaka.

 

U Tarantinovom filmu Bilo jednom u Holivudu, u kojem lik Šeron Tejt igra Margo Robi, pojavljuje se i sama zvezda šezdesetih: prikazani su isečci iz filmova u kojima je glumila.

 

To mi je uvek bila namera. Sviđa mi se ideja da Margo igra Šeron, dok gleda pravu Šeron, a mi gledamo Margo kako gleda Šeron. No, pre svega, ja volim da gledam Šeron — rekao je Tarantino.

 

Dva meseca nakon tragedije koja je svet ostavila u neverici, u oktobru 1969, uhapšen je i Čarls Menson, koji je s pripadnicima svog kulta osuđen na smrt, ali je kazna kasnije preinačena u doživotnu robiju. U novembru 2017. objavljena je vest o njegovoj smrti nakon srčanog zastoja izazvanog problemima s disanjem i rakom debelog creva.

 

makonda-tracker