da li ste znali?

GODINAMA JE BIO U ZATVORU ZBOG UBISTVA GLUMICE LANE KLARKSON: Život Fila Spektora pored muzike, obeležen je i po ZLU!

0

Spektor je u sedamdesetima duboko zabrazdio u zavisnost od alkohola i droga, pa je često imao ispade na snimanjima. Njegovom ludom ponašanju doprinela je i saobraćajna nesreća 1974. u kojoj je jedva ostao živ.

Fil Spektor
foto: Profimedia

Spektor je u sedamdesetima duboko zabrazdio u zavisnost od alkohola i droga, pa je često imao ispade na snimanjima. Njegovom ludom ponašanju doprinela je i saobraćajna nesreća 1974. u kojoj je jedva ostao živ. Dobio je čak 300 šavova na glavi i od tada ga se mogao videti s ekstravagantnim perikama. U studio bi dolazio odeven kao hirurg ili pokeraš, a za pojasom je imao pištolj. Jedne je noći prilikom snimanja Lenonovog albuma rokenrol obrada iz zafrkancije ispalio metak koji je prošao samo nekoliko centimetara pored Lenonovog uva.

 

Leonard Koen je doživeo neprijatnost na snimanju albuma “Death of a Ladies’ Man”. Spektor i on nisu se mogli dogovoriti oko snimanja jedne pesme, pa je Fil navodno izvadio pištolj i uperio ga u Koenovu glavu sve dok nije otpevao onako kako je on zamislio. Spectorov poslednji veliki rad bio je na albumu Ramonesa “End Of Century” 1979. godine. Premda album sadrži neke od njihovih najpoznatijih pesama, fanovi grupe dočekali su ga na nož jer su po njima pesme bile previše “radio friendly”.

 

Fil Spektor se nakon toga povukao iz muzičkog sveta, a taman kada je početkom 21. veka planirao nove produkcije, dogodilo se nešto što mu je promenilo život. U noći 3. februara 2003. u njegovoj vili je pronađena mrtva glumica Lana Klarkson. Imala je samo jednu ranu na ustima, a Spektor se pravdao da je to bio nesrećan slučaj i da je ona sama “poljubila cev pištolja”. No ključnim se pokazalo svedočenje njegovog vozača Edrijana de Suze koji je kazao kako je Spektor istrčao iz kuće i rekao: “Mislim da sam ubio nekoga”. Platio je milion dolara kaucije i bio na slobodi do prvog suđenja u martu 2007., koje je poništeno jer se porota nije mogla da se usuglasi. Na drugom suđenju 2009. proglašen je krivim i osuđen na 19 godina zatvora. Kaznu je služio u Kaliforniji i mogao je tražiti uslovno puštanje 2024. Ali, sudbina se umešala pa ga na kraju nije dočekao.

 

 

makonda-tracker