to je mogla samo ona

NASTAO JE HAOS, HITNO SU MENJANE NASLOVNICE, FRIZER SE KRIO OD NOVINARA... Frizura princeze Dajane koja je ZAPALILA svet

2

Te 1991. godine, princeza Dajana ne samo što je postavila novi trend nego je frizurom izazvala pravo medijsko ludilo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ledi Dajana ostala je upamćena po brojnim sitnicama i krupnim stvarima u svom stilu kojima je pomerila kako pravila koja su vladala u britanskoj kraljevskoj porodici, tako i uopšte u svetu mode.


Ipak, jedan od njenih nesumnjivo najvažnijih poteza bila je drastična promena frizure 1991. godine, kojom je postavila trend, izazvala opštu histeriju javnosti, ali i predstavila svima svoju novu i samouverenu verziju, koju je svet još više voleo tokom devedesetih. U to vreme članice britanske kraljevske porodice najčešće su nosile frizuru ne baš atraktivnog imena "kaciga", koja je podrazumevala natapiranu kosu koja "dodaje godine", pa je bio pravi šok kada se supruga princa Čarlsa pojavila vrlo kratke kose.

 


Za ovu transformaciju zaslužan je frizer Sem Meknajt, koji je na jednom snimanju za Vog napravio Dajani frizuru koja je samo delovala kraće — zapravo je sve bio odličan trik izveden ukosnicama.


Fotografija Dajane u beloj balskoj haljini nastala je kada sam radio s francuskim fotografom Patrikom Demarčelijeom. Rekli su mi da snimamo nekog jako važnog za "Vog" i ja sam pomislio da bi to mogla biti Margaret Tačer, ali tada je na snimanje ušetala princeza Dajana. Tada sam lažirao kratku frizuru uz pomoć ukosnica kojima sam njenu poludugu kosu sakrio ispod tijare — ispričao je Meknajt jednom prilikom za "Dejli mejl".

 

1 / 10 Foto: Profimedia


Dajani se navodno ova frizura toliko dopala da je poželela da to bude trajna promena, a Sem i ona bili su dovoljno hrabri da se osmele za najvažniji korak u njenim modnim eksperimentima.


Nedugo nakon toga upitala me je: "Šta bi uradio s mojom kosom kada bih ti dala slobodne ruke?" Osećao sam se hrabro pa sam odgovorio: "Sve bih ošišao". Odmah je bila uverena da je to dobar potez. "Hajde da to i uradimo", rekla je i ošišao sam joj kosu na licu mesta. Nisam ni pomišljao na to šta će se zatim dogoditi — iskren je Sem.


A dogodio se — medijski haos!


Transformacija ledi Di bila je glavna modna vest, u poslednjem trenutku su hitno menjane naslovne strane tabloida, a novinari su spavali ispred kuće roditelja Sema Meknajta u nadi da će doći do bilo kakve izjave i ekskluzive o princezi od Velsa.


Nije prošlo mnogo vremena, a ova frizura je zavladala londonskim ulicama, pre svega zahvaljujući činjenici da je bila odgovor na stil osamdesetih i savršen primer androginog izgleda, koji je bio vrlo popularan tih dana, uz dašak ženstvenosti koje nosi ime princeze Dajane.

 

 

makonda-tracker