oproštaj pod velom misterije

ČAK NI NAJBLIŽI PRIJATELJI NISU ZNALI GDE DA MU ZAPALE SVEĆU: Znate li za tajnu grobnice Vlastimira Đuze Stojiljkovića?

3

Legendarni glumac kremiran je i sahranjen u najvećoj tajnosti, ali godinu dana nakon njegove smrti misterija je rešena.

foto: Marina Lopačić Za Kurir
foto: Marina Lopačić Za Kurir

Nešto manje od godinu dana nakon smrti barda jugoslovenskog glumišta, javnost i Đuzine kolege nisu znali gde mogu da zapale sveće i odnesu cveće.

 

Novinari Kurira su skoro sat vremena tragali za njegovim spomenikom, do kog ima sigurno pola sata hoda na periferiji Novog groblja u Beogradu.

 


Glumčeva supruga Dušanka Stojiljković odlučila je da urnu s njegovim pepelom položi u grobnicu sa ostacima svojih roditelja Živka i Vere Vranjanac.
Po Đuzinoj smrti, njegov verni drug Vlasta Velisavljević nije bio pozvan ni na njegovu kremaciju ni na polaganje urne, a slučajno je i sam saznao gde može da ode i poseti svog kolegu iz klase i prijatelja.

 

foto: Damir Dervišagić

Niko nije znao gde je sahranjen, ali saznalo se. Jedan električar iz Ateljea pratio je Dušanku kad mu je davala 40 dana. Sedeo je pred njenom kućom i čekao da ona krene na groblje. Sad znamo gde je i mogu da odem da mu upalim sveću — rekao je Vlasta.

 

Umetnik ne razume odluku kolegine supruge Dušanke da mu, kako su tada pisali mediji, tokom poslednjih dana zabrani kontakt s kolegama.


Obilazio sam ga. Dušanka je zabranila svima da ga posećuju, ali meni nije mogla. Rekao sam onom upravniku: "Nemojte da se šalite, ko meni može da zabrani da vidim Đuzu". Kaže on da su se oni tako sporazumeli s familijom — ispričao je Vlasta.

 

 

makonda-tracker