"ŽIVELA JE U KRALJEVSKOJ KUĆI SLAVNOG DIZAJNERA": Život Naomi Kempbel bio je pun borbi i strepnji, ali je pobedila!

0

Razbila je i rasne barijere u svetu mode 

 

foto: Profimedia

Uoči 16. rođendana Naomi je osvanula na naslovnici britanskog izdanja magazina El, nakon čega su je pozvali u Pariz, gde je stigla bez dinara i nakita jer su je putem pokrali. U francuskoj prestonici postala je muza i miljenica tuniskog dizajnera Azedinea Alaje, živela je u njegovoj kraljevskoj kući u ulici Park-Rojal i preko njega se zbližila s velikim zvezdama poput Tine Tarner, Džeri Hol i Grejs Džouns.

 

U decembru 1987. dobila je naslovnicu britanskog izdanja Vog: bila je prva crnkinja kojoj su ukazali tu čast. Sledećeg leta probila je još jednu rasnu barijeru i uz pomoć svog prijatelja i mentora Iv Sen Lorena ušla u istoriju kao prvi crni model na naslovnici francuskog Voga. Lorent je izdavaču pripretio da će povući sve svoje oglase nastave li da odbijaju naslovnice s crnkinjama i tek su tada prekinuli s tim modnim aparthejdom. Namirisavši nove trendove, Ana Vintur je 1989. Naomi Kembel stavila na naslovnicu septembarskog broja američkog Vog. "Ana je tada prvi put uređivala septembarski broj, najvažniji u godini, i mislim da je izdržala tešku paljbu što je izabrala baš mene. Zauvek ću joj biti zahvalna", izjavila je.

 

Crna pantera, kako su je prozvali zbog izgleda, karaktera i mačkastog hoda, jednom je strašno išla na živce modnom dvojcu Dolče i Gabani pa su je zaobilazili u širokom luku, sve dok ih Kristi Tarlington i Linda Evanđelista nisu otvoreno ucenile: "Ako ne uzmete Naomi, ne računajte na nas". Solidarnost među supermodelima bila je jedna od njihovih superosobina.

 

Agencija Elit otpustila ju je uz obrazloženje da nema tog novca i prestiža koji bi opravdao zlostavljanje osoblja i klijenata. Ona je, svakako, tvrdila da je sama dala otkaz. Osim što je satima kasnila na snimanja, nije prezala ni od fizičkih obračuna. Jednom je pljunula i udarila čuvara koji je nije prepoznao i pustio iza bine koncerta grupe U2. U luksuznom rimskom hotelu Iden 2005. pretukla je svoju dugogodišnju prijateljicu, italijansku glumicu Ivon Skio, tako da je ova završila u bolnici. Svoju asistentkinju Đorđinu Galanis je 1998. tresnula mobilnim telefonom, a spremačicu Anu Skolavino 2007. pogodila Blekberijem u glavu jer joj je zaturila trepavice. Jadna Ana morala je na šivenje glave, a agresivna Naomi kažnjena je s pet dana društveno korisnog rada; skupljala je đubre na njujorškim ulicama, svaki dan u drugoj haute couture kombinaciji.

 

Počela je da se leči pred kraj 90-ih i tu je bitku dobila, nakon čega je nekim svojim prijateljima, na primer Džonu Galijanu i Marku Džejkobsu, velikodušno pomagala da se i oni reše svojih zavisničkih demona. Sopstvene probleme s nedopuštenim supstancama i agresijom tumačila je kao posledicu traumatičnog detinjstva. "Nisam razmažena diva koja gubi kontrolu kad nije sve po njenom. Jednostavno mi padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevere. To kod mene dolazi duboko iznutra, kao posledica emocionalnog poremećaja. Mislim da je to posledica toga što sam kao mala patila zbog osećaja da me je majka napustila, pa ako osetim nepoverenje ili izdaju, gotova sam".

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker