DALEKO OD IDEALNOG

MOGLA JE DA MU SE OBRATI SAMO AKO JOJ ON DOZVOLI, TRETIRAO JE KAO SLUŠKINJU: Najmračniji detalji iz života Ajnštajna i Mileve Marić

2

Poznati su mnogi mračni detalji iz braka Alberta Ajnštajna i Mileve Marić...

foto: Profimedia

Napuštena i usamljena

 

Mileva je novcem od Nobelove nagrade u Cirihu kupila kuću s tri stana i nastavila brigu o njihovim sinovima. Hans Albert je postao inženjer, oženio se i imao dva sina dok je Eduard tokom studija medicine oboleo od šizofrenije.

Kada je 1933. počeo progon Jevreja u Nemačkoj, Ajnštajn je emigrirao u SAD.

"Ovo malo dohotka što mi ovde imamo, to je mojoj deci njihov otac dao. Momentalno su se naše okolnosti pogoršale pošto je Albert svoj imetak u Nemačkoj izgubio otkad je Hitler došao na vlast...”, pisala je 1935. godine iz Ciriha Mileva svojim kumovima Sidoniji i Đoki Gajinu u Novi Sad. Stariji sin Hans Albert završio je studije građevine na ETH, gde su se njegovi roditelji upoznali i zaljubili, a zatim 1938. godine otišao u Ameriku gde je postao profesor na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju. Mileva je ostala u Cirihu s bolesnim Eduardom, izdržavajući se časovima matematike i klavira.

Često se dopisivala s kumovima Gajin koji su joj povremeno slali novac prikupljen od stanarine s njenog i bratovog imanja jer se njen brat Miloš nikad nije vratio nakon Prvog svetskog rata. Poslednji put boravila je u Novom Sadu 1938. godine, bezuspešno pokušavajući da sredi porodičnu ostavštinu. Umrla je 1948. godine, a Eduard je nakon toga ostatak života proveo u psihijatrijskoj klinici van Ciriha.

 

 

Zaljubljeni Ajnštajn

 

"Kada nisam s tobom, osećam se kao da nisam potpun. Kada sedim, želim da hodam; kada hodam, jedva čekam da se vratim kući; kada se zabavljam, želim da učim; kada učim, ne mogu da sedim na miru i koncentrišem se; i kada idem da spavam, nisam zadovoljan time kako sam proveo dan", tako je zaljubljeni Ajnštajn pisao Milevi 1900. godine.

 

Sačuvana su 43 pisma koja su Mileva i Albert međusobno razmenili, a objavljena su u knjigama "Albert Einstein/Mileva Maric: The Love Letters" i "The Collected Papers of Albert Einstein".

 

Najnoviji detalji

 

Skoro je u pismima otkriveno kako je Albert Milevu tretirao sa nipodaštavanjem i neprestano je ponižavao kada je ljubav prošla. Dozvoljavao joj je da mu se obrati samo ako joj on dozvoli i tretirao ju je kao sluškinju koju je smatrao dužnom da čisti i brine o deci. Tražio joj je da se odrekne prisnih odnosa sa njim i da budu bliski samo ako to društvo nalaže. Sve se ovo dešavalo kada se Ajnštajn afirmisao kao naučnik, a tada je počeo da provodi vreme sa mlađim i atraktivnijim ženama.

makonda-tracker