umetnička porodica

Roditelje Ive Štrljić je obožavala Jugoslavija: Za njenom majkom su mnogi žudeli, a tata joj je šmeker iz hit filmova

1

Iva Štrljić je dete iz umetničke porodice, te i nije čudno što je odlučila da gluma bude njen životni poziv. 

foto: M.M./ATAImages
foto: M.M./ATAImages

Naša glumica Iva Štrljić, koja je nedavno nesrećnim slučajem polomila obe ruke, imala je od koga da nasledi talenat za umetnost.

 

Naime, i njen otac i njena majka su veoma uspešni u umetničkim vodama, mada u različitim disciplinama.

 

Široj javnosti je svakako poznatiji Ivin otac, čijim stopama je odlučila da krene i njegova ćerka.

 

U pitanju Milan Štrljić, hrvatski i jugoslovenski glumac, koji zabeležio brojne uloge po kojima je bio prepoznatljiv u staroj Jugoslaviji. 

Milan je igrao u preko 60 filmskih uloga i više od sto pozorišnih i rola u serijama.

 

Samo neka od ostvarenja u kojima smo ga gledali su Bolji život, kao i Igmanski marš, Balkanski špijun, Balkan Ekspres, Bal na vodi... 

 

Milan je dobar deo svog života proveo u Beogradu. Kada je završio gimnaziju u Splitu, odlučio je da upiše glumu, a tada je to mogao u samo dva grada u Jugoslaviji.

Beogradu i Zagrebu, a sudbina je tako namestila da je prvi prijemni bio u glavnom gradu Srbije. 

 

Prijemni ispit bio je prvo u Beogradu, a tek onda u Zagrebu, pa sam prvo otišao u Srbiju. Tamo sam potrošio sve pare pa nisam ni mogao da idem u Zagreb. Tako se dogodilo da sam ostao ‒ otkrio je popularni glumac u intervjuu za Jutarnji list.

Živeo je u Beogradu više od dve decenije, a tu je upoznao i Ivinu majku - balerinu Pozorišta na Terizajama - Slavicu.

 

Slavica je tada važila za jednu od najlepših devojaka i balerina u gradu, a čak je 2021. godine dobila i veliko priznanje za svoj rad. 

Tokom rata devedesetih godina Štrljić je doneo odluku da se vrati u Hrvatsku.

 

- Naravno da sam se odmah vratio, čim je rat počeo. Mislim da je to najmanje što čovek može učiniti ‒ rekao je jednom na tu temu. 

 

U momentu kad je Iva bila 15- godišnja devojčica Milan i Slavica su se rastali. Ivin tata se u Hrvatskoj oženio opet i dobio sina Frana.

S druge strane, Slavica Štrljić, koja je karijeru je izgradila kao balerina Pozorišta na Terazijama, 2021. godine dobila je prestižno priznanje za svoj rad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @glumciglumicebalkan

- Slavica Štrljić, solista baleta Pozorišta na Terazijama i dugogodišnji sekretar Udruženja baletskih umetnika Srbije, dobitnica je priznanja „Zlatna značka“ koja se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad, kao i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije ‒ pisalo je tada u zvaničnom saopštenju Udruženja baletskih umetnika.

 

Bonus video: 

 

 

makonda-tracker