nesmotren

Porodica mu ovo NIKAD neće oprostiti: Zbog reči princa Harija jedan umetnik prekriva londonsku katedralu KRVLJU

1

Nakon što se princ Hari pohvalio da je ubio 25-oro Avganistanaca, jedan umetnik sprema krajnje neobičan vid protesta protiv te njegove izjave.

foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon što se princ Hari suočio sa kritikama jer je u svojim memoarima "Spare" otkrio kako je ubio 25 talibanskih boraca dok je služio u Avganistanu, reakcije javnosti bile su vrlo burne. Uz to, vojvoda od Saseksa je izjavio da ga taj broj "nije ispunio zadovoljstvom, ali da ga nije ni sramota".

 

Hari, koji trenutno živi u SAD, takođe je rekao da o onima koje je ubio nije mislio kao o "ljudima" već kao o "šahovskim figurama" koje su morale biti uklonjene sa table.

 

Zbog svega toga, ruski umetnik Andrej Molodkin odlučio da je izrazi svoj vid protesta. On je rekao da su ga Harijevi komentari veoma naljutili i da zbog toga planira da „Katedralu Svetog Pavla natopi krvlju avganistanskog naroda“. Katedrala Svetog Pavla se nalazi u Londonu i najpoznatija engleska religijska ustanova.

 

Hvalisanje princa Harija je izazvalo bes ruskog umetnika
Hvalisanje princa Harija je izazvalo bes ruskog umetnika foto: EPA / Nigel Roddis

Molodkin je rekao da su četvorica Avganistanaca u Kaleu već dala krv za skulpturu, kao i da će još pet Avganistanaca u Velikoj Britaniji donirati svoju pre kraja marta.

 

- Oni su shvatili da su ti ljudi za njega bili samo "šahovske figure"... za nekog princa koji lovi helikopterom. Izgledalo je kao safari situacija. Kako je to rekao, kao da je za njega to kao kompjuterska igrica - rekao je Molodkin

Umetnik je rekao da će za ovo delo biti upotrebljeno oko 1.250 ml krvi koju ju je medicinska sestra uzela od davaoca, čuvala u frižideru i potom "upumpala" u skulpturu u obliku kraljevskog grba.

 


- Krv će ići u kraljevski grb, tamo će cirkulisati. Biće projektovana na katedralu – tako da će sva katedrala biti u krvi avganistanskog naroda - objasnio je umetnik kako će izgledati ovo delo.

On je objasnio kako će video snimak sa princom Harijem takođe biti projektovan na spoljnoj strani pve katedrale iz 17. veka.
 

 

Ovaj ruski antiratni umetnik živi u egzilu već neko vreme. Dospeo je na naslovne strane prošle godine nakon što je napravio skulpturu sa fotografijom Vladimira Putina koja je bila ispunjena krvlju koju su dali ukrajinski borci - čime je izazvao veliki bes proputinovskih lojalista.

Sada Molodkin, koji je morao da pobegne iz Rusije u Francusku, namerava da u narednim danima projektuje skulpturu koja prikazuje ljudsku krv koju su Avganistanci donirali u crkvu Svetog Pavla, zajedno sa snimcima vojvode od Saseksa.

 

 

makonda-tracker