njegov ponos

Ćerku Tanasija Uzunovića smo gledali u čuvenoj seriji: Za potomstvo se borio do 50. godine, a onda mu se želja ostvarila

0

Čuveni glumac Tanasije Uzunović imao je jedno, dugo iščekivano i beskrajno voljeno dete, koje je nasledilo njegov dar

Glumac Tanasije Uzunović
Glumac Tanasije Uzunovićfoto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Glumac Tanasije Uzunović preminio je danas u Beogradu u 81. godini života na Klinici za urgentnu medicinu VMA, javili su domaći mediji.


Proslavljeni umetnik, koji je bio prvak Narodnog pozorišta i zabeležio niz velikih uloga na televiziji i u filmovima, pričao je otvoreno o svojoj borbi za potomstvo.


Kako je otkrio, on se celog života borio da dobije dete, što je uspeo u pedesetoj godini, a njegova naslednica je Sofija Uzunović.

 

Glumac Tanasije Uzunović
Glumac Tanasije Uzunovićfoto: Antonio Ahel/ATA Images

Tanasije je pričao da nije želeo da ona pođe njegovim stopama, ali je Sofiju gluma privlačila, pa je i ona zaigrala u Narodnom pozorištu.


Sofija je odmalena pokazivala interesovanje za razne stvari i nikad nisam ozbiljno razmišljao o tome da bi mogla da odabere glumu za životni poziv – istakao je glumac u jednom intervjuu.

 

Što se tiče televizijskih uloga, Sofiju smo gledali u serijama "Nemanjići" i "Vojna akademija".

 

Sofija Uzunović, ćerka Tanasija Uzunovića, u seriji Nemanjići
Sofija Uzunović, ćerka Tanasija Uzunovića, u seriji Nemanjićifoto: RTS, Printscreen

Glumac je svojevremeno ispričao i da je njegova ćerka pokazivala mnogo talenata i ima umetničku crtu.

 

– Lepo je pisala, zanimala se za književnost, težila je za autentičnim izrazima u muzici. U gimnaziji je odlazila u “Dadov”, što mi je bilo veoma drago jer sam smatrao da je bolje da vreme provodi u dramskoj sekciji nego da se interesuje za folk i rijalitije. Jedan prijatelj mi je tada rekao: “Ona će biti glumica”. Odgovorio sam mu da to ne dolazi u obzir, a on je na to samo proročanski kazao: “Videćeš”. I ispostavilo se da je bio u pravu – rekao je glumac.


Ipak, ona nije uspela da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali joj je pošlo za rukom da upiše glumu na Akademiji umetnosti, i to u klasi Dragane Varagić.


Na prvoj godini sam joj skrenuo pažnju da u ovoj profesiji nema protekcije, da sama mora da pokaže koliko vredi i pronađe svoj put – ispričao je Tanasija Uzunović u intervjuu za magazin Gloria.

 

Glumac Tanasije Uzunović
Glumac Tanasije Uzunovićfoto: Dragana Udovičić


Kako je on istakao, uvek joj je objašnjavao da gluma nije lak posao i da može da se radi uspešno samo uz mnogo ljubavi.


Objasnio sam joj da je to težak, mučan i nepriznat posao koji može da se radi samo pod jednim uslovom – ako se neizmerno voli. Trenutna situacija je poražavajuća, ali ne mogu i neću da joj rušim ideale, kao ni da joj dajem lažnu nadu. Mora mnogo da radi, pogotovo sad na početku karijere, a tu je i pitanje njene selekcije, odnosno odluke da li će se prikloniti jeftinim elementima i izražajnim momentima, ili će tražiti istinu, jer gluma bez istine ne može. Gluma je emocija, temperament, mašta, inteligencija da se sve to skupi, a do umetnosti je mnogo daleko. I mora da “krade” scenski izraz, zanatske cake – pričao je glumac.

 

 

makonda-tracker