muka, ali i zadovoljstvo

Plaši se bruke, ali to se ne odbija: Lazar Ristovski otkrio VELIKI IZAZOV s kojim se nedavno suočio

0

Kad jedan tako iskusan glumac to kaže, onda je sigurno da i posle tolikih godina na sceni još uvek postoji doza treme i straha, pogotovo kad je saradanja sa određenim umetnicima u pitanju.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Šta reći o čuvenom Lazi Ristovskom, a da to već ne znaju i vrapci na granama? U pitanju je čovek koji je za više od 40 godina na sceni odigrao toliko zapaženih uloga da bi nam trebalo zaista mnogo vremena da ih sve pobrojimo. Ipak, role iz filmova „Tito i ja“, „Podzemlje“, koje je po scenariju Duška Kovačevića režirao Emir Kusturica, kao i „Pad u raj“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Bumerang“ se prosto moraju pomenuti.

 

Nakon tako bogate biografije i toliko godina u ovom poslu sve mu je teže da bira nove uloge, jer jednostavno više nema živaca.

 

- Igram sve manje i manje, ima mnogo kriterijuma koji moraju da se zadovolje da bih igrao. Ranije je to bilo drugačije, igrao sam dosta, i retko ko sada može da me “navuče” na nešto novo - priča Lazar za Blic.

 

Lazar Ristovski, Danica Ristovski, Petar Ristovski, Porodica Ristovski
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Zatim objašnjava po kom principu se priprema za uloge, a smatra da je to sasvim individualno kod svakog glumca.

 

- Nema recepata, svaki glumac ima svoj mehanizam i uključuje ga na određeni način. Ispraksirao sam se u tome svemu da sam stvorio refleks koji se pali u jednoj sekundi. Bavim se psihologijom lika, ali to nije ništa, kada se upali kamera, tog trenutka moraš da uđeš u nešto drugo. Kao radna atmosfera za motore, dizel je nekada trebalo da radi 15 minuta da bi postigao radnu atmosferu, ja sada to postižem odmah. Nemam više živaca da se mnogo palim, i onda mi je lakše da se uključim odmah sto odsto i idem dalje – rekao je Ristovski.

U poslednje vreme se latio i produkcije, gde je uspeo da spoji, kako kaže, ljubav i zadovoljstvo. Drago mu što može da obezbedi novac za više od 100 filmskih radnika, ali još uvek ima situacija kad ima barem malu dozu treme ili je bar na slatkim mukama.

 

To se desilo baš nedavno kada mu je ulogu ponudio, ni manje ni više, njegov sin Petar, koji je režiser. Navodi da mu je to jedna od posebno teških okolnosti, ali s druge strane i veoma draga, a u pitanju je rola u seriji "Tunel".

- Pomalo me iznenađuje, ali on ipak najbolje zna koliko je uložio energije u ovu seriju. Ovde igram u dve epizode, jednu tešku i kompleksnu ulogu. Olakšavajuća okolnost je raditi sa porodicom, bolje se razumemo i treba nam manje vremena da se dogovorimo. Otežavajuće je sa druge strane jer kada moj Petar režira, moram da napravim nešto najbolje što mogu, da ne obrukam sina - kroz osmeh kaže naš proslavljeni glumac. 

 

 

makonda-tracker