da li ste znali?

"Verovatno sam jedini član porodice koji nije bio u zatvoru": Porodična priča Mile Jovović vredna je jednog filma

0

"Volela bih da napravim film o divljoj, nasilnoj, dramatičnoj istoriji moje porodice."

foto: Instagram/printscreen
foto: Instagram/printscreen

Mila Jovović je rođena u Kijevu, po rođenju je dobila ime Milica, a vrlo brzo nakon rođenja se sa roditeljima preselila u London, pa odatle u Kaliforniju.

 

Njen otac je srpski lekar Bogdan, a majka ruska glumica Galina, a zanimljivo je da su Gala i Bogdan prvi posao dobili kao posluga u vili Barbare Strejsend u Malibuu.

 

S obziromn na to da njena majka nije mogla da pronađe posao kao glumica, često je radila kao čistačica, a po razvodu od Bogdana, usledio je jako težak period. Mila je već sa 12 godina postala prepoznatljivo lice u modelingu, a sa svega 15 je izdržavala svoju porodicu.

Priča o Milinom poreklu je ono što je najzanimljivije i što privlači pažnju javnosti. Porodica njenog oca vodi poreklo iz Crne Gore i imaju vrlo burnu istoriju. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar i gardijski oficir kralja Nikole I Petrovića, a Mila je dobila ime po njegovoj supruzi. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je bio vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio veliku proneveru zlata.

- Tata je mislio da od zdravstenog osiguranja može da napravi veliki biznis, pa je 1994. godine zaglavio u zatvoru, gde je ostao punih pet godina. Veoma smo bliski, posebno od kako sam dobila prvo dete. On živi u Las Vegasu i kad god može dolazi da nas obiđe. Od mame sam nasledila radoznalost, ljubav prema književnosti i umetnosti i definitivno da dobro razmislim pre nego što nešto odlučim. Od tate sam dobila impulsivnu stranu, neustrašivost, spremnost da ponekad uđem u rizik. Ipak sam ja potomak jedne prilično revolucionarne porodice. Verovatno sam jedini član familije Jovović koji nije bio u zatvoru. Moj deda je, a mislim i njegova braća, bio zatočenik na Golom otoku. Ta priča o tom ostrvu, fascinira me! Zato želim da sa rođakom Mirkom, koji je reditelj, snimim film o Golom otoku. Skoro sam skapirala pravo značenje tog imena, u smislu – ogoljeno ostrvo. Još više me onda interesuje ta tema. Za Amerikance bi to bilo jako zanimljivo. Volela bih da napravim film o divljoj, nasilnoj, dramatičnoj istoriji moje porodice. Nismo mogli da je izbegnemo, čak i da smo hteli - rekla je ona jednom prilikom.

Mila je rekla i kako je uvek želela da poseti Srbiju i Crnu Goru, ali da njen otac baš i nije podržao tu ideju.

 

- Kao i većina Srba, i on ima problem sa praštanjem, osvetom i takvim osećanjima koja se prenose s generacije na generaciju. Mnogo mi je bilo teško što je porodica toliko razjedinjena. A onda se desilo da mi se rodila ćerka, prvi Jovović rođen u Americi, a da je posle dva meseca umro Branko, prvi Jovović sahranjen u Americi. Na sahranu su došli svi. Taman kada su hteli da se raziđu, sve sam ih pozvala kod sebe, da vide bebu. Tada su bili tu, kod mene, ostavili sve probleme za sobom, slavili smo novi život. Bilo je veoma emotivno. Moj otac je pre toga bio nervozan, nije znao kako će sve ispasti. Tokom večeri se opustio. Sledećeg jutra nije mu osmeh silazio sa lica, a ja nisam mogla da prestanem da plačem od sreće. Rekao mi je: ‘Znaš, ja nikada ne bih pristao na sve ovo. Samo si ti mogla da me ubediš, ti si jedini Jovović koji može da okupi celu porodicu’. To je bilo olakšanje za njega. Inače, obožava svoju unuku, moju ćerku, kojoj sam dala ime Ever Gabo. Ever je staro škotsko ime za muškarce i ono je bila želja mog partnera, režisera Pola Andersona. A Gabo je spoj prvih slova imena mojih roditelja, Galine i Bogdana - izjavila je svojevremeno.

Inače, nedavno je Instgramu otkrila još zanimljivosti o svojim precima. Naime, neki od njih su se borili i u II svetskom ratu, na šta je Mila jako ponosna.

 

 

- Brojni članovi moje porodice su se borili u Drugom svetskom ratu. Ovo je fotografija moje bake Tatjane Popov, koja je bila medicinska sestra na prvoj liniji obrane kada je imala samo 16 godina. Do svoje 18. godine marširala je kroz brojne grozote sve do Berlina. Sve to su njene medalje koje je sačuvala. Njen suprug Aleksander Loginov se takođe borio u ratu, kao i moj deda po ocu, Bogdan Jovović, koji se borio u redovima jugoslovenskih partizana. Moglo bi se reći da dolazim iz porodice boraca i revolucionara, a jako sam ponosna na to odakle dolazim i na sve te ljude. Kada mi je teško, setim se kroz šta je sve prošla moja baka kada je bila tako mlada i ništa više ne izgleda tako komplikovano - zaključila je ona.

Mila Jovović je mesec dana bila u braku sa Šonom Endruzom, nakon toga isto jako kratko sa Lukom Besonom i u vezi sa gitaristom Džonom Frušanteom. Ona ima tri ćerke, Ever, Osian i Dašijel.

 

 

makonda-tracker