Žena, majka, predsednica

Ne trpi nejednakost, ima SEDMORO dece: Ove činjenice o Ursuli fon der Lajen niste znali

0

Iako je u prvom planu po svom poslednjem političkom angažmanu, Ursula je i privatno veoma interesantna osoba i njenu biografiju popunjavaju brojne zanimljivosti.

foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

1. Ona je prva žena na čelu EU

 

U decembru 2019. Ursula fon der Lajen je zamenila Žan-Kloda Junkera na mestu predsednika Evropske komisije, postavši prva žena koja je obavlja tako važnu ulogu.

 

- Za mene je to kao povratak kući - rekla je o svojoj ulozi nakon što je novoimenovana. Fon der Lajen, rođena u Briselu, uglavnom nadgleda pregovore o Bregzitu (koji su trenutno još u toku), nove zakone EU, rukovanje trgovinskim sporazumima, kao i sprovođenje pravila. Ukratko: ona je odgovorna za zakone koji utiču na više od 700 miliona Evropljana.

 

2. Želi jednakost za sve

 

Pre nego što je preuzela svoju sadašnju ulogu, fon der Lajen je bila nemačka ministarka odbrane. Od 2005. do 2019. godine bila je najduži član kabineta Angele Merkel. Po preuzimanju nove uloge, odabrala je tim od 27 komesara EU, uključujući 12 žena.

 

U septembru 2020, u svom prvom govoru o stanju sindikata kao komesarka EU, 62-godišnjakinja je vatreno govorila protiv politike protiv LGBTKIA+ politike u Poljskoj.

 

- Biti svoj nije vaša ideologija. To je vaš identitet. Dakle, želim da budem kristalno jasan – zonama bez LGBTKI nije mesto u EU – rekla Lajenova,

 

3. Odbrusila Erdoganu zbog nepoštovanja žena

 

Prošle godine prilikom samita u Turskoj, predsnik ove zemlje Erdogan, i Čarlsa Majkl, predsednik Evropskog saveta, nisu jos ostavili stolicu stolicu na koju bi mogla da sedne i učestvuje u ovom događaju. Tada se podigla velika prašina, a ona je rekla da smatra da se sve to dogodila samo zato što je žena.

 

- Ne mogu da nađem razlog za takav tretman, pa pretpostavljam da je to bilo samo zato što sam žena. Nisam primetila da se to dešavalo ranije, ali ranije tamo nije bilo žena uopšte – rekla je Ursula.

 

4. Imala je lažno ime

 

Studirala je ekonomiju u Londonu i za to vreme nosila je ime Rouz Ladson. Kako je rekla, to je uradila da bi se zaštitila, jer su nemački političari bili aktivno na meti levičarskih militanata iz frakcije Crvene armije. A odabrala je Rouz jer joj je porodica dala nadimak „mala ruža“.

 

5. Ima sedmoro dece

 

Verovali ili ne, ona u braku sa Hajkom fon der Lajenom dobila čak sedmoro dece. Dejvida (33 godine), Sofiju (31), Donatu (28), bliznakinje Viktoriju i Johanu (26), Egmonta (22) i Grasiju (21). Iako ima zasta veliku porodicu i dosta obaveza oko njih, ona je uspela da i njima posveti dovoljno pažnje, ali i da ne zapostavi posao svoj posao. Inače, njen suprug Hajko fon der Lajen, profesor je medicine i generalni direktor kompanije za medicinski inženjering, a intereseasntno je da se par upoznao dok je Ursula bila članica univerzitetskog hora.

 

 

makonda-tracker