SUROVOST JE NJENO DRUGO IME

Iza OKRUTNOSTI bivše prve dame kriju se DUBOKE TRAUME: Narod je umirao od GLADI, a ona je nosila CIPELE OD MILION DOLARA

0

Vest da će porodica Markos ponovo biti na prestolu filipinske zajednice vratila je svetu ne baš lepa sećanja na Imeldu Markos, koja je ostala zapamćena kao najbahatija prva dama u istoriji čovečanstva.

foto: EPA IMAGES / FRANCIS R. MALASIG
foto: EPA IMAGES / FRANCIS R. MALASIG

Na nedavno održanim predsedničkim izborima na Filipinima pobedu je odneo Ferdinand "Bongbong" Markos, sin pokojnog istoimenog diktatora.

 

U njihovu čast organizovana je velika proslava u domu njegove majke, Imelde Markos, poznatije kao najbahatije prve dame u istroji čovečanstva.

 

 

Desetinama godina nakon što je pobegla s Filipina s torbama i kutijama punima draguljima, zlata i gotovine danas 92-godišnja Imelda ostvarila je konačno svoju glavnu ambiciju - njen voljeni sin osvojio je izbore.

 

Novoizabrani predsednik opisao je svoju majku kao vrhovnog političara u porodici i onu koja ima vrlo veliki uticaj na sve članove porodice. Imelda je poznata po surovosti, a simboliše je pohlepa, koju je nasledila od svog supruga.

 

Njihova vladavina se završila 1986. godine nakon što ga je narod svrgnuo s vlasti. Procenjuje se da je tokom njegove brutalne i korumpirane 20-godišnje vladavine ukradeno 10 milijardi dolara iz državne blagajne, što je zemlju dovelo do velikog siromaštva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by giel. (@imeexirene)

 

Imelda je u to vreme smatrana neopisivo lepom ženom, možda i najlepšom, s ogromnom dozom šarma, ali je njena sebičnost uništavala sve ono što je bilo lepo, a kako je vreme odmicalo tako je ona postajala sve okrutnija.

 

Bila je prva dama Filipina gotovo 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986. godine, a ostala je zapamćena po neviđenoj rastrošnosti. Dok je narod umirao od gladi i molio za parče hleba, Imelda je nosila cipele vredne čak milion dolara.

 

 

Protiv Markosovih je u poslednjih 36 godina pokrenuti veliki broj sudskih postupaka iz kojih su uvek izlazili kao pobednici. U jednom od retkih neuspeha Imelda je 2018. godine osuđena na dugotrajnu zatvorsku kaznu jer je proneverila otprilike 200 miliona dolara, ali je oslobođena kazne jer je platila kauciju.

 

Revolucija bez krvi

 

Mnogi se i dan danas sećaju filipinske "revolucije bez krvi", kada je predsednički bračni par pobegao sa svoje troje dece na Havaje, gde je Ferdinand tri godine kasnije preminuo.

 

 

U predsedničkoj palati tada je pronađeno 1060 pari Imeldinih cipela, 15 bundi, 508 svečanih haljina i hiljadu torbi.

 

Ipak, ovo ne govori dovoljno o njenoj zavisnosti od cipela. Imelda je nosila sve što je ikada bilo u trendu, a ukupno je tokom svoje vladavine kupila više od tri hiljade pari cipela.

 

 

makonda-tracker