uspomene

Rekla je: "Cile, mene će da ubiju!" Miša Janketić je na TRAGIČAN NAČIN izgubio majku tokom rata

1

Mihailo Janketić će zauvek biti veliko ime srpske glume, a njegov život i detinjstvo nisu bili nimalo laki.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Mihailo Janketić je svojim neverovatnim uspehom i maestralnim ulogama ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji.

 

Slavni glumac nije mnogo pričao o svom privatnom životu, a iz braka sa balerinom Svjetlanom ima četvoro dece, Radomira, Marka, Milicu i Ivu

 

Marko, Milica i Iva su takođe uspešni umetnici i mada Miša nije toliko želeo da krenu njegovim putem, ipak im se nije mešao.

 

Ostao je upamćen njegov intervju početkom sedamdesetih kada je pričao o svomteškom detinjstvu i tragičnom stradanju majke.

 

- Majka je radila na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu. Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ "Cile, mene će da ubiju". Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini. Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku. Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca, s drugim partizanskim ženama. Njih devet - ispričao je Miša tada.

 

1 / 10 Foto: Instagram

 

Miša Janketić je život nakon toga proveo po sirotištima i čuvao je svoju sestru Milenu, a svojevremeno je priznao da je zbog ljubavi pravio razne gluposti. Bio je dobar prijatelj sa Tomom Zdravkovićem, sa kojim je dane provodio u kafani. Preminuo je u 80. godini u Beogradu.

 

 

 

makonda-tracker