da li ste znali?

Svi misle da je Ilda — ali iza svega se krije porodična TAJNA: Znate li kako glasi PRAVO IME ćerke Šabana Šaulića?

2

Iako mnogi misle da se Ilda Šaulić tako zove, ona je, zapravo, ime dobila po baki, o kojoj je njen otac Šaban rado i s ponosom govorio, a od nje je kralj narodne muzike i nasledio svoj ogroman talenat.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Mnoge poznate ličnosti na početku karijere odluče da se ne predstave svojim pravim ili punim imenom, već osmisle sebi zvučni pseudonim ili nadimak pod kojim će ih publika lakše upamtiti. Ipak, često se desi i da decu poznatih upoznamo pod jednim imenom, a malo poznato bude da to nije njihovo puno ili pravo ime.

 

Pevačica Ilda Šaulić odavno je izašla iz senke svog slavnog oca Šabana Šaulića, koji je tragično preminuo u saobraćajnoj nesreći. Ona je već ostvarila fantastičnu karijeru, a može se pohvaliti i da je ispunjena i na porodičnom planu, pa uživa u skladnom braku sa suprugom Bojanom Vučkovićem, s kojim ima ćerku Emu.

 

 

Šaban je iza sebe ostavio troje dece, Ildu, Sanelu i Mihajla, ali jedino je Ilda krenula njegovim muzičkim stopama. Iako je dobro znamo pod tim imenom, zanimljivo je da se ona, zapravo, zove drugačije, a Ilda joj je samo — nadimak!

 

1 / 15 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Naime, pevačicino pravo ime glasi Ilduza.

 

Ime Ilduza je arapskog porekla i znači „srećna zvezda“, a varijanta je imena Jilduza. Malo je poznato da je Šabanova kćerka dobila ime po baki Ilduzi Demirović, Šabanovoj majci, koja je i sama mogla da se pohvali predivnim glasom.

 

Talenat sam nasledio od majke. Mnogo je lepo pevala. Kada počne da peva, celi komšiluk je sluša. Uvek sam se pitao odakle je znala španski. Sećam se da je pevala pesmu “La pico nera”. To je predivna pesma. Otac, ona i ja se vozimo u vozu, a ona počne da peva. Kada stane na sredini furgona i počne da peva, koliko je samo bila velika. Gledam je. Kao kuća velika, stajala i pevala. Rukama je sve objašnjavala. Nikada je nisam pitao odakle ona tu pesmu zna – ispričao je Šaban Šaulić u emisiji “Iz profila” na TV “Grand” pre nekoliko godina.

 

Šaban Šaulić
foto: Dragana Udovičić

Kako je tada pričao, njegova majka je nakon Drugog svetskog rata dobila orden za hrabrost jer je s 12-13 godina „previjala ranjene drugove“. Šaban je o majci Ilduzi uvek govorio s ponosom, a nije krio da je od nje nasledio talenat:

 

– Sećam se kako sam počeo da pevam pesme od Esme Redžepove i napravio sam “krkljanac” u kafani. Svi su mislili da Esma peva i ulazili su u kafanu kako bi je videli, a onda je usledilo razočarenje kada su ugledali mene. Govorili su: "Pa to nije Esma, to je onaj mali Ildin sin – pričao je pevač.

 

 

makonda-tracker