tragična sudbina

Voleli su se ludo, a onda ga je odvezla pravo u smrt: Kako danas izgleda poslednja ljubav Dražena Petrovića?

0

Na današnji dan legenda jugoslovenske košarke napunila bi 60 godina.

Dražen Petrović je tragično poginuo u 28. godini života
Dražen Petrović je tragično poginuo u 28. godini životafoto: Pinterest / Printscreen / gmcgary1093

Jedan od najslavnijih košarkaša s prostora bivše Jugoslavije Dražen Petrović simbol je ne samo sportskog uspeha, već i tragične sudbine koja je prerano prekinula njegov život.

 

Rođen u Šibeniku, Dražen je vrlo brzo pokazao neverovatnu košarkašku veštinu koja ga je odvela do vrha sporta.

 

Njegova briljantna karijera, najpre u Evropi, a potom i u NBA ligi, izgradila je njegov status košarkaške legende. Ipak, iza blistave karijere i slave, stoji priča o ljubavi, stradanju i neizrecivoj boli koju je njegova smrt donela.

 

Dražen je poginuo 7. juna 1993. godine, u saobraćajnoj nesreći koja je zauvek promenila živote mnogih.

 

Nesreća se dogodila na autoputu Nirnberg–Minhen, dok je crveni golf kojim je upravljala njegova tadašnja devojka Klara Šalanci, pri velikoj brzini, udario u kamion.

 

Dražen koji je spavao na mestu suvozača, nije bio vezan i izleteo je iz automobila prilikom sudara, poginuvši na licu mesta. Imao je samo 28 godina i bio je na vrhuncu karijere, svetla budućnost bila je pred njim; ali sve je nestalo u trenu.

 

Klara Šalanci inače manekenka i košarkašica, preživela je nesreću s lakšim povredama, dok je treća putnica u automobilu, turska košarkašica Hilal Edebal, zadobila teške povrede mozga koje su joj gotovo u potpunosti izbrisale sećanja i promenile život.

 

Dražen Petrović
foto: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP / Profimedia

U trenutku nesreće, Klara je vozila brzinom od 160 kilometara na sat, a kamion ispred njih pojavio se iznenada. Prema izveštajima policije, ona nije imala vremena ni da zakoči.

 

Draženova majka Biserka Petrović nikada nije oprostila Klari za nesreću. Godinama je gajila duboku bol i ogorčenost, nazivajući Klaru "monstrumom" zbog toga što je vozila prebrzo i što nakon tragedije nije ostala u kontaktu s Hilal Edebal, njenom dugogodišnjom prijateljicom.

 

Osećaj krivice i odgovornosti koju je Biserka pripisivala Klari produbljivao je emocionalnu prazninu koju je iza sebe ostavila Draženova smrt.

 

Klara se povukla iz javnosti
Klara se povukla iz javnostifoto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Klara, koja je o Draženovoj smrti uvek ćutala, povukla se iz javnog života nakon tragedije. Navodno je posetila njegov grob u Zagrebu nekoliko puta i neko vreme održavala kontakt s njegovim bratom, ali nikada nije govorila o nesreći za medije.

 

Posle nekoliko godina, upoznala je nemačkog fudbalera Olivera Birhofa, za koga se i udala 2001. godine.

 

Ipak, ni njen "novi" život nije bio lišen tragedije. Njihovo prvo dete rodilo se 2007. godine, ali drugo je izgubila 2010, u osmom mesecu trudnoće. Te iste godine preminuo je i njen brat, Ladislav.

 

Klara je udata za fudbalera
Klara je udata za fudbalerafoto: C3396 Hubert Boesl / DPA / Profimedia

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bogdanović i Novak na žurci

 

makonda-tracker