godine ljubavi

Žena Slavka Štimca je velika umetnica: Otišla je rešena da ostane u Americi zauvek, ali – život je hteo drugačije

0

Svoj odlazak u Ameriku, gde je započela i ostvarila sjajnu karijeru, supruga jednog od omiljenih glumaca danas opisuje kao "ludost".

Slavko Štimac je bio omiljena dečija zvezda, a i kao odrastao je nastavio blistavu glumačku karijeru, što je veoma retko
Slavko Štimac je bio omiljena dečija zvezda, a i kao odrastao je nastavio blistavu glumačku karijeru, što je veoma retko foto: Antonio Ahel/ATAImages

Otkako se 1972. pojavio u "Vuku samotnjaku" u ulozi Ranka, Slavko Štimac je jedna od najvećih filmksih i TV zvezda na našim prostorima.


U njegovoj karijeri su neka od najpoznatijih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije, od "Salaša u Malom Ritu" i "Vlaka u snijegu" preko "Gvozdenog krsta", "Varljivog leta '68", "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Braće po materi", "Ko to tamo peva" "Podzemlja", "Život je čudo" do novih serija "Vreme smrti", "Ubice mog oca" i "Crna svadba", kojima je obeležio proteklih nekoliko godina.


Velika glumačka karijera Slavka Štimca je duga i blistava, baš kao i njegov brak, o kom javnost ne zna previše jer glumac ne eksponira svoj privatni život.

Ko je žena Slavka Štimca?

 

On intervjue daje retko, u njima govori o svojim najnovijim projektima, pa mnogi ne znaju da je on decenijama u skladnom braku s umetnicom Vesnom Golubović.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galerija B2 (@galerijab2)


Kako su pisali mediji, ona je 1980. godine diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, a potom se 1981. preselila u Njujork.


– Nije to bila hrabrost, kako mnogi misle, više ludost. Otišla sam kao da idem na izlet, s jednom torbom u kojoj su bile dve knjige – "Srpske junačke pesme" "Novi zavet". Imala sam nešto malo para, nisam znala engleski, ali sam bila rešena da tamo zauvek ostanem – rekla je ona u jednom od retkih intervjua.


U Americi je izgradila zavidnu karijeru, imala više izložbi, a okušala se u raznim drugim oblastima likovnih umetnosti, poput dizajniranja korica za knjige i scenografije za balet, a uz to je radila i na zidnim instalacijama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galerija B2 (@galerijab2)


Iako je otišla u SAD odlučna da tamo i ostane, vratila se u Beograd, gde je nastavila karijeru.

 

BONUS VIDEO

Slavko Štimac 2022. dobio nagradu Pavle Vujsić

 

makonda-tracker