preminuo u 72. godini

Silno je želeo da postane glumac, zbog muzike je bio spreman i u zatvor da ode: Životna priča Bore Đorđevića

0

Preminuo je Bora Đorđević. Život čuvenog rokera bio je prožet usponima i padovima, ali je neosporno da je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj muzičkoj sceni 

PREMINUO BORA ĐORĐEVIĆ
PREMINUO BORA ĐORĐEVIĆ foto: Antonio Ahel/ATAImages

Preminuo je velikan rokerske muzičke scene Bora Đorđević u 72. godini života. Iza njega je ostala velika neutešna porodica, koja je bila uz njega sve do poslednjeg dana.

 

Bora je preminuo u bolnici u Ljubljani, gde je bio smešten zbog ozbiljnih problema koje je imao sa plućima.

 

Tužne vesti objavljene su na stranici Riblje čorbe na Fejsbuku.

Poštovani prijatelji,
Sa tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević.

Počivaj u miru, dragi naš Boki.
 

 

Muzičar je rođen u Čačku 1. novembra 1952, a svoju muzičku karijeru započeo je 1965. godine.

 

Pre nego što je osnovao grupu Riblja čorba 1978, Bora je bio član brojnih čačanskih i beogradskih sastava, kao što su Zajedno, Suncokret, Rani mraz u kojoj je takođe bio i Đorđe Balašević.

 

Bora je imao je detinjstvo koje je ispunjeno ljubavlju prema muzici i umetnosti. Još kao dete pokazao je talenat za pevanje i crtanje, a išao je i na takmičenja i osvajao je lepe nagrade.

 

Kada je stigao do srednje škole Bora je odlučio da se upiše gimnaziju gde je započeo svoje formalno obrazovanje. U školi su ga mnogi podsticali da svoje kreativne sposobnosti unapređuje, što mu je dalo vetar u leđa da stvori sliku onog čima zaista želi da se bavi.

 

Potom je upisao Pravni fakultet, a nakon dve godine Bora je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent.

 

BORA JE BIO VELIKI BORAC
BORA JE BIO VELIKI BORAC foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Tako dolazi na ideju da osnuje muzički bend i rađa se grupa Hermelini u Čačku. Ova grupa je sastavljena od tri školska prijatelja i predstavljala je Bora Čorba biografija kao temelje njegove muzičke karijere.

 

Mediji su pisali da je Bora jednom prilikom uhapšen, jer je bio optužen da je sa članovima svog benda od kradenih para kupovao instrumente na kojima su svirali. Tada su, navodno, uhvaćeni, a Bora je u zatvoru proveo 7 dana. Posle toga Bora je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Kako bi ga sklonili od lošeg društva Đorđevićevi roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd.

 

U Beogradu on nastavlja muzičko obrazovanje. Preokret nastaje kad dolazi do osnivanja grupe SOS, koja će kasnije prerasti u Riblju Čorbu 1978. godine u Beogradu, bend koji je bio i ostalo Borina lična karta.

 

BORA SE DUGO BORIO SA RAKOM
BORA SE DUGO BORIO SA RAKOMfoto: Damir Dervišagić

Svaki nastup ovog benda bio je propraćen energijom koja je kupila mnoge mlade ljude, a prvi album Riblje Čorbe, „Kost u grlu“, doneo je bendu munjevit uspon na muzičkoj sceni. Sa pesmama koje su pričale priče o svakodnevnom životu i društvenim temama, borili su se za pažnju publike. Popularnost Riblje Čorbe dodatno je porasla sa albumima kao što su „Pokvarena mašta i prljave strasti“.

 

Bora Čorba je autor mnogih najpoznatijih pesama u istoriji srpskog roka. Grupa Riblja Čorba, pod njegovim vođstvom, ostavila je neizbrisiv trag na muzičku scenu Balkana. Njihovi hitovi evociraju bogate emocije i često komentarišu društvene i političke teme.

BORA JE GOTOVO DO POSLEDNJEG DANA NASTUPAO PRED PUBLIKOM
BORA JE GOTOVO DO POSLEDNJEG DANA NASTUPAO PRED PUBLIKOM foto: Instagram

Više od 30 godina Bora Đorđević je bio u braku sa srednjoškolskom ljubavi Draganom Đorđević s kojom ima sina Borisa. Kao svoje dete prihvatio je i Draganinu ćerku Tamaru iz prvog braka. Par se razveo 5. februara 2007. godine, a 23. marta iste godine Dragana je izvršila samoubistvo.

 

Dve i po godine kasnije oženio je 26 godina mlađu Aleksandru, koja je poreklom iz Rudnika, a koju je upoznao tokom turneje u Americi. Venčali su se 18. novembra 2009. godine u Rudniku, a četiri i po godine kasnije su se razveli. Od 2014. godine u ljubavi je sa Dubravkom sa kojom živi u Sloveniji. 

 

Bonus video:

Simptomi bolesti zbog koje je Bora Čorba hospitalizovan

 

makonda-tracker