i slavna pevačica je od tih posledica preminula

Jedna grupa ljudi je u posebnoj opasnosti: Simptomi podmukle bolesti od koje je bolovao Bora Đorđević

2

Bora Đorđević je preminuo nakon teške borbe za zdravlje, a pre godinu dana je otvoreno govorio o zdravstvenim problemima.

Preminuo je Bora Đorđević
Preminuo je Bora Đorđevićfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Slavni pevač, muzičar i frontmen "Riblje čorbe", Borisav Bora Đorđević, preminuo je u 72. godini, u bolnici u Ljubljani. Tužnu vest podelili su na stranici Riblje čorbe na Fejsbuku.

 

Kada je pre godinu dana otkazan koncert Bore Đorđevića zbog njegove bolesti, on je tom prilikom priznao da ima zapaljenje pluća i da se neko vreme bori sa nizom zdravstvenih problema.

 

—Zaista ne volim to što starim, postajem matora lenština, ne živim, samo životarim, i patim od raznih boleština... Ovde se osećam k'o i svi stranci, dok zadnje dane odrađujem, sve ljude držim na distanci i samom sebi dosađujem — pevao je Bora u svojim stihovima.

 

Kako su mediji prenosili, Bora se borio s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

Od posledica ove bolesti preminula je i Šinejd O'Konor.

 

 

Šta je opstruktivna bolest pluća?

 

Simptomi

 

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se najčešće javlja kao posledica udisanja štetnih susptanci u duvanskog dima duži niz godina. U pitanju je hronična bolest pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smanjenog protoka vazduha u plućima usled oštećenja u disajnim putevima najčešće plućnim alveolama. Od ove bolesti najčešće oboljevaju višedecenijski pušači stariji od 40 godina oba pola.

 

Najčešći simptomi su:

 

  • otežano disanje
  • osećaj nedostatka vazduha ili ostaju bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta
  • teže i duže se oporavljaju nakon prehlade
  • kašalj
  • iskašljavanje sluznog ili prljavog ispljuvka
  • u težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća
  • sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije

 

Višedecenijski pušači su u većem riziku od ove bolesti
Višedecenijski pušači su u većem riziku od ove bolestifoto: Profimedia / HBRH / Alamy / Alamy /

Od HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama gde je grejanje na peći ili oni koji su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima.

 

Za lečenje HOBP koriste se lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. Za lečenje ove bolesti koriste se dozni aerosoli, tzv. pumpice pomoću kojih se lek unosi udisanjem (inhalacionim putem).

 

U uznapredovalom stadijumu bolesti kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima.To znači upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Pacijent je na stalnoj oksigenoterapiji najmanje 16 sati u toku dana, piše na sajtu Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Mitrovici, prenosi Alo.

 

Bonus video

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća zbog koje je Bora Čorba na kiseoniku: Ovo je 5. najčešći uzrok smrti u Srbiji

 

makonda-tracker