kao iz bajke

Govorila je da je "NJEN ČOVEK", sekla kulise zbog ljubomore: Uzbudljiva ljubavna priča Radmile Savićević i njenog Bože

0

Radimila je izgradila sjajnu glumačku karijeru, a o njenoj ljubavi sa jednim čovekom i danas se priča 

LJUBAVNA PRIČA RADMILE SAVIĆEVIĆ
LJUBAVNA PRIČA RADMILE SAVIĆEVIĆ foto: Youtube Printscreen

Glumica Radmila Savićević ostala je upamćena kao legenda jugoslovenske kinematografije. Iako je njena majka želela da joj ćerka postane šnajderka, Radmila nije o tome maštala.

 

Radmila je rođena 8. februara 1926. u Kruševcu, odrastala je uz samohranu majku, koja joj je pružala neizmernu ljubav i koja joj je bila velika podrška u životu. 

 

Odrastala je u skromnoj porodici, ali joj ljubavi nije manjkalo. Budući da joj je majka bila šnajderk, isti zanat je želela da prenese i na ćerku, ali se ona tom protivila. Nije videla sebe za šivaćom mašinom, već na sceni, ispred objektiva fotoaparata i kamere.

 

 

Radmila je imala još dva brata o kojima se njena majka Cana sama brinula. Kada je stasala krenula je u potragu za srodnom dušom i život joj je na put naneo kolegu Božidara Savićevića. Ta ljubav bila je toliko jaka da se danas može uporediti sa romansama iz najpoznatijih svetskih romana i filmova.

 

Iako je po struci bio zubni tehničar, Boža je 1948. godine počeo da se bavi glumom uz Radmilu, koja je tada već postala prepoznatljiva na domaćoj glumačkoj sceni.

 

Tokom celog života – gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju Beogradu.

 

 

- Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živela onako kako sam htela - ispričala je ona jednom prilikom.

 

Za svog Božu Radmila je često znala da kaže da je "izuzetno lep čovek". Kolege i prijatelji pričali su i da je znala da bude jako ljubomorna. Novinarka RTS-a Nataša Mijušković, kojoj je glumica bila ujna, u knjizi o Radmili Savićević “Prva i poslednja” opisala je kako je to izgledalo:

 

- Sećam se kad mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu jer je u to vreme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu posle predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku. Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je neverovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek, žena laf!” - ispričala je novinarka.

 

 

Iako su se ludo voleli sudbina im je bila takva da decu nisu imali. Ipak, mnogi kažu da je upravo to učinilo da žive skladno i da se vole  najviše na svetu.

 

Radmilu to što nije bila majka, ni baka, nije omelo u tome da upravo te uloge odigra toliko maestralno da je zbog njih ponela titulu najomiljenije jugoslovenske glumice.

 

Njih dvoje su uživali u toj ljubavi sve dok Radmila nije umrla, a čini se da je njena smrt mužu toliko teško pala da je i on, svega godinu dana nakon njene smrti, preminuo.  Sahranjeni su jedno pored drugog na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Eva Ras šokirala izjavom o kolegi 

 

 

makonda-tracker