ONI SE NE ZABORAVLJAJU!

Ovakve ljubavi se ne planiraju ONE SE JEDNOSTAVNO DOGODE: 5 najvećih ljubavi STARE JUGOSLAVIJE i sve su jače od smrti! (FOTO)

0

Nada i Džimi Barka. Lepa Trajković i Flojd. Julijana i Prle. Milena i Dragan. Po mnogim rolama ćemo ih zauvek pamtiti, ali možda najviše po njihovim ulogama supruge i supruga u braku koji je trajao duže od četiri decenije

foto: FOTO: jugoslovenska kinoteka
foto: FOTO: jugoslovenska kinoteka

Ove su priče posebne i inspirativne onoliko koliko su jedinstveni (bili) njihovi protagonisti, a opet su toliko životne, nesavršene, stvarne. I u jednom slične – snažnije od smrti.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš

"Ti si sve što oduvek sam htela, dva života spojena u delima". Ovaj stih je iz pesme "Moja magija", jedne od snažnih balada, nabijenih čistom emocijom i potresnom iskrenošću, koje je Josipa Lisac posvetila svojoj večnoj ljubavi, preminulom umetniku Karlu Metikošu.

"Jedne od", jer Josipa često ističe kako su sve njene pesme posvećene Karlu. Njihova ljubavna priča je jedna od nekoliko njih koje su već ušle u antologiju ex-yu umetnosti.

Par je započeo svoju ljubavnu priču jedne februarske večeri 1971. godine. Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine, još uvek bila neshvaćena devojčica izgubljena na muzičkoj sceni, koja je sa divljenjem i nepoverenjem gledala u pevačicu neverovatnog glasa i neuobičajenog izgleda.

Karlo Metikoš je, sa druge strane, već uveliko bio muzički pustolov Met Kolins. Tako je glasio pseudonim šarmantnog rokera, nastao na ulicama Pariza, gde je Karlo danima spavao pod vedrim nebom, živeći među skitnicama, tragajući za angažmanima.

A kada su oni došli, vodili su ga od Sovjetskog Saveza, preko Irana do Etiopije. Usput se verio više od 20 puta, za jednu groficu, nekoliko manekenki, kćerku generala, konobarice…

Ali, sve je to iz korena promenio jedan povratak u Petrinju, gde je na nastupu upoznao Josipu.

Bila je, onak', malo debeljuškasta, slatka, al' je fenomenalno pevala", rekao je jednom o njoj, "prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina…"

Od tog trenutka, njena karijera mu je postala znatno važnija od njegove. Njihov prvi zajednički album zvao se "Dnevnik jedne ljubavi", sasvim prigodno, jer su im životi postali baš to. On je stvarao muziku za nju, ona ju je izvodila kako niko drugi nikada ne bi mogao.

Zajedno su stekli slavu, zajedno ostali potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živeli umetnost.

Karlo je umro mlad, krajem 1991, u 51. godini života. Ali, njihova ljubav nije. Već naredne godine, Josipa je organizovala koncert u njegovu čast, što postaje i ostaje tradicija sve do danas. Zajedno sa njenim pominjanjem Karla i njegove večne prisutnosti u njenom životu i pesmama.

U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa", rekla je na jedno od mnogih pitanja zašto se nikada nisu venčali.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Nada i Džimi Barka. Lepa Trajković i Flojd. Julijana i Prle. Milena i Dragan. Po mnogim rolama ćemo ih zauvek pamtiti, ali možda najviše po njihovim ulogama supruge i supruga u braku koji je trajao duže od četiri decenije.

Radnja ove romanse započela je još turbulentne 1969. godine, kada su se upoznali na snimanju filma "Horoskop". Milena je već bila nova zvezda jugoslovenske kinematografije i lepotica za kojom su mnogi uzdisali.

Dragan još uvek samo mladi frajer sa beogradske kaldrme, koji pokušava da se izbori za svoje mesto na velikom platnu.

Kada sam joj prišao, imao sam utisak da mi je to stara školska drugarica koju dugo nisam video ili neka devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je njena prava veličina", rekao je Dragan posle o njihovom upoznavanju.

Nije trebalo dugo da poznanstvo preraste u ljubav, ljubav u brak, a brak u domaću verziju "American Sweethearts" fenomena. A i taj brak je, baš kao ljubav, započeo – na filmskom setu.

Usred snimanja jednog filma, zamolili smo reditelja da nas pusti na pauzu. Poveli smo i našu kumu Seku Sablić i otišli u opštinu Vračar da se venčamo. Nakon venčanja smo se vratili na snimanje, i nastavili da radimo", rekla je Milena u jednoj emisiji.

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker