ŽIVOTNA PRIČA

TROSTRUKA OSKAROVKA JE EPITET PRELJUBNICE I RASTURAČICE BRAKOVA NOSILA KAO TERET: Prelepa ŠVEĐANKA se udavala nekoliko puta, a ovako je SEBI SUDILA!

1

Njen talenat je bio neosporan, karijera izvanredna, ali je tračevi i osude nisu zaobilazile

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ingrid Bergman izgubila je roditelje u ranoj mladosti, a njen život obeležile su preljube, osuda javnosti, tri propala braka, ali i tri osvojena Oskara. Titula 'preljubnice i razaračice brakova' nije je sprečila da se vrati u Holivud.

"Ne žalim ni za čim. Da sam brinula o tome šta će ljudi reći, ne bih živela svoj život tako kako sam ga živela", izjavila je filmska diva i trostruka dobitnica Oskara, Ingrid Bergman. I zaista, njen život bio je, u najmanju ruku, buran. Rođena je u Stokholmu, 29. avgusta 1915. u porodici oca Šveđanina i majke Nemice. Njeno detinjstvo obeležile su tragedije, jer je rano ostala bez oba roditelja. Majka joj je umrla kad je imala samo tri godine, a s 13 godina izgubila je i oca. Nakon toga je počela da živi s tetkom, koja je umrla od srčanih komplikacija svega šest meseci posle, pa su je odgajili druga tetka i tetak."

 

foto: Profimedia

Već tada je shvatila da želi da se bavi glumom, pa se sa 17 godina prijavila u Kraljevsko dramsko pozorište u Stokholmu, gde su je i primili. Nekoliko meseci kasnije dobila je ulogu u predstavi 'Ett Brott', što je bio pravi presedan jer su do tada sve devojke morale da završe tri godine glumačke škole pre takvog angažmana. Tokom letnjih praznika dobila je i prvu ponudu za snimanje filma od jednog švedskog studija pa je prekinula školovanje kako bi se u potpunosti posvetila karijeri. Sa 21 godinu udala se za stomatologa Arona Lindsterma koji je kasnije postao neurohirurg, a par je 1938. dobio ćerku Piju (80).

 

Nastavak na sledećeoj strani!

 

makonda-tracker