sve uzdišu za jednim takvim

Pored njih bi i Bred Pit izvisio: Zašto žene O-BO-ŽA-VA-JU frajere koji su daleko od tipičnih lepotana?

2

Neki od najpoželjnijih muškaraca današnjice definitivno se ne uklapaju u običajene standarde lepote, a žene jednostavno ne mogu da im odole. U čemu je njihova tajna?

foto: EPA/DANIEL DEME
foto: EPA/DANIEL DEME

Najpre da raščistimo: privlačnost neke osobe je potpuno subjektivna stvar – neki pojedinac će nekome biti najlepši na svetu, a nekom drugom nimalo atraktivan. Ipak, postoje neki univerzalni standardi lepote, bez obzira na rasu, godine, pol i druge faktore.

 

Naučna istraživanja pokazala su da je idealna proporcija lica 1:1,618, što znači da je atraktivno lice obično oko 1 ½ duže nego što je široko.

 

Međutim, neki od najpoželjnijih muškaraca na svetu zapravo se ne uklapaju u uobičajene standarde i na prvi pogled se ne mogu nazvati lepotanima onako kako bi se to reklo za Breda Pita, Marlona Branda ili Pola Njumana koji su bukvalno svačiji tip.


Žene jednako ili čak više lude za Vensanom Kaselom, Raselom Brendom, Adamom Drajverom, Timotijem Šalameom, Šonom Penom, Džefom Goldblumom, Silom... iako definitivno nisu ni nalik Bredu Pitu!

 

1 / 5 Foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia


Jeste da je lepota u oku posmatrača, ali oni nemaju savršene crte lice, nemaju telo prekriveno mišićima, nemaju skoro ništa što bi ih učinilo tipičnim holivudskim lepotanom. Šta je onda to što žene vuče njima i daje im status neodoljivih muškaraca?


Kako je pokazalo jedno istraživanje, muškarci prosečnog izgleda postaju privlačniji ukoliko se kod njih oseti maštovita iskra. Nažalost, sa ženama to nije slučaj jer je jedna studija utvrdila da manje privlačne žene smanjuju verovatnoću da će osvojiti partnera ako ispolje istu ovu crtu.

 

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI


Čini se da su kreativne žene s manje atraktivnim licem na neki način "kažnjavane" od strane društva – smatra Kristofer Votkins, psiholog na Univerzitetu "Abertej" u Škotskoj, koji je bio na čelu tima koji je sproveo ovo istaživanje.


Votkins i njegovi saradnici su grupi dobrovoljaca pokazivali fotografije muškaraca i žena i zamolili ih da ih ocene isključivo na osnovu izgleda. Drugoj grupi volontera oni su potom pokazali iste fotografije, ali sa zahtevom da ocene jesu li ljudi na njima kreativni.

 

Rezultati su, nakon niza zanimljivih eksperimenata, pokazali da su manje atraktivni muškarci daleko popularniji ako se utvrdi da su maštovitiji.

 

1 / 3 Foto: EPA/HERBERT NEUBAUER


Kreativni momci s manje privlačnim licem bili su skoro identični po privlačnosti s muškarcima koji su izgledali lepše, ali nisu bili toliko imaginativni – objasnio je Votkins.


Najbolje rangirani su bili oni muškarci za koje je procenjeno da imaju i jedno i drugo – i fizičku lepotu i izraženu kreativnost.


Ipak, istraživanje koje se odnosilo na žene pokazalo je da ne samo što maštovitost ne povećava privlačnost ne tako fizički atraktivnih žena nego je čak i smanjuje.


Zašto žene vole kreativne muškarce?

 

Šon Pen
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Votkins veruje da ovo potiče iz evolucione biologije, odnosno skrivenih kriterijuma koji nas teraju da tragamo za najboljim partnerom kako bismo osigurali zdravo potomstvo i njegov opstanak.


Žene su u proseku selektivniji pol kada je u pitanju izbor romantičnih partnera – ističe Votkins. – Kreativnost se smatra signalom da pojedinac može da uloži vreme i trud u određeni zadatak i vidi stvari na nov način, koji može biti koristan za preživljavanje.

 

 

makonda-tracker