bizarni običaji

Način na koji bira NEVESTE je UŽASAN: OZLOGLAŠENI kralj ima 15 supruga i 36-oro dece i ženi se jednom godišnje

1

Afrički kralj Masvati III više je poznat po svojim poligamnim načelima i kontroverznim zakonima koje i sam krši, nego po svojoj vladavini.

Kralj Svazilenda na godišnjoj ceremoniji čednosti bira svoju novu suprugu
Kralj Svazilenda na godišnjoj ceremoniji čednosti bira svoju novu suprugufoto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia

Kraljevstvo Esvatini, daleko poznatije kao Svazilend, jedno je od retkih gde i dalje vlada apsolutna monarhija. U pitanju je malo kraljevstvo bez izlaza na more koje se graniči sa Južnoafričkom Republikom i Mozambikom.

 

Na čelu ovog kraljevstva se nalazi kralj Masvati III koji je na presto došao sa samo 18 godina, a više je poznat po svojim poligamnim principima nego po svojoj vladavini.

 

Prema svazi tradiciji, kralj svake godine organizuje ceremoniju na kojoj bira novu nevestu i sve dok je na čelu Svazilenda, nastojaće da oženi device. 

 

Ova godišnja ceremonija datira još iz 1940-ih i stvorena je da bi se očuvala čednost žena pre braka i služila Kraljici majci. 

Na ovoj tradicionalnoj paradi koja traje osam dana učestvuje hiljade i hiljade devojaka i žena koje plešu nage do pojasa i marširaju do kraljevske rezidencije Engabezveni, gde im kralj nalaže da nabave visoku trsku za paradu čednosti.

 

Devojke se grupišu prema starosti i slažu trsku, a onda idu ponovo u kraljevsku palatu. Nakon dana odmora, pripremaju tradicionalne nošnje za "Ples trske" nakon kojeg kralj bira svoju nevestu koja mu se najviše dopadne

 

Nevinost se nevesti javno proverava, a da bi da bi došlo do svadbe, devojka mora da zatrudni, jer tada dokazuje da je "podobna" da bude njegova supruga.

Kralja Masvatija III je jedna supruga napustila, a dve su preminule
Kralja Masvatija III je jedna supruga napustila, a dve su preminulefoto: Jinty Jackson / AFP / Profimedia

Kralj Msvati III zasada ima zvanično 15 žena i sa njima 36 dece, a uz njih ima i brojne ljubavnice.

 

Ko zna da li će do kraja vladavine uspeti na nadmaši "rekord" svog oca Sobuza koji je imao 70 zvaničnih supruga i više od 200 dece iako postoje nezvanični podaci koji govore da je imao preko 120 žena i 500 dece. 

 

Kralja Msvatija III je jedna žena, kraljica LaGija napustila 2012. godine kada je pobegla iz palate, sa tvrdnjama da je godinama bila žrtva fizičkom i emocionalnog zlostavljanja.

 

Dve žene su mu preminule, jedna je izvršila samoubistvo, a druga je preminula od posledica raka kože. 

 

Ovaj afrički kralj je poznat i po kontroverznim zakonima poput onog koji zabranjuje seksualne odnose neudatim ženama i osobama mlađim od 18 godine.

 

A da su pravila tu da bi se kršila dokazao je i sam kralj kada je 2005. godine oženio maloletnicu LaDubu koja je tada imala 16 godina.


 

 

makonda-tracker