Šta se desilo

Ljubav Sida i Nensi završila se STRAŠNO: 40 godina posle brutalnog ubistva niko nije siguran šta se dogodilo

0

Bend se sam po sebi nije dobro slagao, a prisustvo Amerikanke nije poboljšavao situaciju

foto: Alessio Piovesan/YouTube Printscreen
foto: Alessio Piovesan/YouTube Printscreen

Sid i Nensi drže titulu "ljubavnog para za uzor" kada su u pitanju strasna osećanja i moramo priznati da je to vrlo fascinantna, mada alarmantna pojava, što ne menja činjenicu da je njihova aura opstala tokom 40 godina.

 

Ovaj par je predmet obrade mnogih nekoliko dokumentarnih serijala, svake godine se barem jedan par u Holivudu poredi sa njima, odajući im "počast" kostimirajući se kao Sid i Nensi za Noć veštica. Mašin Gan Keli je prošle godine objavio istoimenu pesmu koju je posvetio, sada već bivšoj verenici, Megan Foks.

 

Romantizacija ovog para je pojava u pop kulturi koja ne može da se negira, i nismo sigurni u kom momentu će ovaj "ideal" zameniti neki drugi, malo zdraviji. Ali hajde da se podsetimo kako je izgledala priča ovo dvoje dok se nije tragično završila.

 

 

On je rođen u Engleskoj, odgajan od strane nadrogirane majke, a ona u predgrađu u Filadelfiji. On je pronašao utočište među vršnjacima i u pank muzici, a ona se borila sa mentalnim zdravljem, prošla je kroz lečenja, popravni dom, dok na kraju nije dospela u Njujork sa svega 17 godina.

Kratko nakon što je Sid došao na mesto basiste u grui "Seks pistols", u London je stigla i Nensi. Ne pretrano dopadljiva, preglasna i iritantna, ipak je postala grupi ovog tada vrlo popularnog benda, prihvaćena uglavnom zbog toga što nabavljala heroin.

 

Nensi je prvo pokušala da "obradi" frontmena Džoni Rotena, ali nakon što se pokazao kao nezainteresovan, svoju pažnju je okrenula ka Sidu. Bila je to vrlo neskladna ljubav. On je bio pomalo stidljiv, a ona raskalašna, iskusna po pitanju droge i seksa. Neko bi rekao idealne suprotnosti, ali možda ne u tolikoj meri.

 

Jednom priliikom je posmatrač svedočio prirodi njihove veze, opisujući kako je Spungen jednom rekao Sidu da gurne Nensi niz stepenice u klubu. „I jeste, bez razmišljanja“, priseća se svedok, kako prenosi Biography.

 

Bend se sam po sebi nije dobro slagao, a prisustvo Amerikanke nije poboljšavao situaciju. Njihov menadžer Malkolm Meklaren jepriznao da je razmišljao o tome da je kidnapuje i pošalje za Njujork, kako ih više ne bi ometala.

 

"Seks pistolsi" su uspeli da zabrane Nensi da pođe na njihovu turneju po SAD u januaru 1978. godine, na šta je Sid odgovorio užasnim ponašanjem, udarivši jednog člana publike basom po glavi na nastupu u Dalasu. Vrlo brzo potpom se predozirao posle nastupa u San Francisku, pokazavši da ne može da funkcioniše bez svoje druge polovine. Posle ovoga je završio u bolnici, a grupa nije preživela turneju.

 

 

Toksična veza između SIda i Nensi se nastavila istim intezitetom, prilikom jednog snimanja u Parizu Sid je ostavio Nensi na nekoliko sati. Nensi je iscenirala samoubistvo sa prerezanim venama, ne bi li pokazala Sidu koliku grešku pravi kada je ostavlja... čak i na par sati.


Godine 1978. preselili su se u Njujork. Jedne večeri 11. oktobra su u svojoj maloj sobi priredili žurku, na kojoj je Sid navodno progutao preko 30 tableta određene droge, i bio je onesvešćen većinu vremena dok su gosti dolazili i odlazili. 

 

Sledeće jutro osoblje hotela je pronašlo Nensi u lokvi krvi sa nožem u stomaku, a Sida kako luta hodnicima govoreći da ju je ubio. Kada se malo osvestio, policiji je rekao da se ne seća ničega.

 

Pušten je uz kauciju, ali sa onim što se dogodilo nije mogao da živi. Pokušao je da se ubije nekoliko puta, dok se na kraju nije predozirao u februaru 1979. godine.

 

makonda-tracker