voleli su se više od dve decenije

Bio je SAN mnogih žena, ali srce mu je ukrala ONA: Bajka Ružice i Zorana Đinđića tragično je prekinuta pre 20 godina

0

Nekadašnji srpski premijer Zoran i njegova supruga Ružica važili su za jedan od najskladnijih parova na javnoj sceni. 

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ljubavna priča Ružice i nekadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića trajala je dve decenije i prekinuta je 12. marta 2003. godine kada je na njega izvršen atentat.

 

Upoznali su se na tribini na kojoj je predstavljena Zoranova knjiga "Jugoslavija kao nedovršena država".

 

  • Bio je san mnogih žena, ali ga je osvojila ona

 

- U njegovim očima prepoznala sam moralno čistunstvo, koje je namerno, da ga slučajno ne razotkriju, prikrivao naglašenom samouverenošću, arogancijom, oštrinom i učenošću. Bio je čist kao suza, pa je zato i morao da se brani raznim odbrambenim mehanizmima, da ga ne provale u ovom okrutnom i pokvarenom svetu. Čistunci, altruisti, humanisti su stalno na udaru, jer provociraju nečiju nečistu savest. Zato drugi pošto-poto hoće da ih isprljaju, i spuste na svoju meru. Sami za sebe, najbolje znaju ko su i kakvi su. I Zoran je to shvatao, prisiljen da svoju nevinost brani pomalo odglumljenim cinizmom - ispričala je 2006. godine Ružica za "Vreme" .

Iako su nakon Zoranovog povrataka sa doktorata iz Nemačke sve žene bile "lude" za njim, njegovo srce je osvojila pravnica iz Valjeva. 

- Znam da je posle povratka sa doktorata iz Nemačke bio prosto opsesija svih lepih i pametnih žena koje su držale do sebe. Verovatno su doživele pravi privatni smak sveta kad je mene uzeo, jer je stvarno bio idealna prilika spram mnogih. A, eto, takav kakav je bio, odabrao je baš mene – anonimnu i nepoznatu koju niko nikad nije ni upoznao... Mogla sam biti samo počašćena što je u meni prepoznao nešto izuzetno, izabrao me je za ženu, i predstavio beogradskom kulturnom, intelektualnom i političkom establišmentu, o kome sam ja znala samo iz novina - ispričala je svojevremeno ona.

Tada anonimna devojka Zorana je osvojila svojim načinom razmišljanja, ispričala je jednom prilikom za hrvatski "Globus". 

 

 

Ubrzo su shvatili da su jedno za drugo, venčali su se, a kao kruna njihove ljubavi su došli Jovana 1990. godine i Luka tri godine kasnije. 

 

Godinama su važili za jedan od najskladnijih parova na javnoj sceni.

  • Porodičnu sreću prekinuo je atentant

 

Ipak, njihova porodična idila prekinuta je 2003. godine atentatom na premijera Zorana Đinđića. 

 

- Te srede, 12. marta, trebalo je da se u Vladi sretne sa švedskom ministarkom spoljnih poslova, sada isto tako pokojnom Anom Lind. Tog jutra obukao je svoje najlepše odelo, i bio je zaista lep. Potpuno zaboravivši na gospođu Lind, na vratima sam ga pitala zašto se tako udesio, i da li ima neku konferenciju za štampu. "Ne, ali imam Anu Lind!". Jednostavno me je kopkalo zašto mu je bilo toliko stalo da se tako lepo obuče. Zoranov vozač Sale mi je prvi javio da nešto nije u redu. "Pucali su na njega!" Dobro, računala sam da ga nisu pogodili, ili – ako jesu – da će svakako preživeti. Međutim, Sale me je dotukao: "Neko će doći po vas!" Osećala sam da to ovog puta nije isto kao ranije"- ispričala je Ružica.

 

- Pucanj na Đinđića bio je i pucanj u jednu veliku ljubav i jednu skladnu porodicu - ispričala je Ružica jednom prilikom za Nedeljnik.

Nakon smrti, ona, Jovana i Luka su bili prepušteni sami sebi.

 

- Ostali smo zauvek sami, nas troje, a svi ti velevažni prijatelji su se razbežali, i ubuduće su nam prilazili samo kao nejasne senke, u međuvremenu i sami postajući javne medijske pojave. Uz vest o njegovoj smrti i oni su konačno postali neko i nešto. Što su oni bivali sve važniji i važniji, moja tuga i bol su u istoj meri rasli. A ja sam deci morala da objasnim važnost našeg kraja - ispričala je Ružica za Vreme.

 

makonda-tracker