dva puta su se venčali

Ljubavna priča Fride Kalo: Nazivala ga je drugom NESREĆOM koja je obeležila njen život, ali ga je volela do zadnjeg daha

0

Frida Kalo se razvela od Dijega Rivere, jer ju je prevario sa njenom mlađom sestrom, ali mu je na kraju i to oprostila.

Frida Kalo je imala samo 15 godina kad je upoznala Dijega Riveru.
Frida Kalo je imala samo 15 godina kad je upoznala Dijega Riveru.foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Kako je slikarka Frida Kalo jednom prilikom rekla, dve velike nesreće su obeležile njen život: prva je bila saobraćajna nesreća zbog koje je bila prikovana za krevet, a druga udaja za Dijega Riveru.

 

Ljubavna priča dvoje veličanstvenih slikara Fride Kalo i Dijega Riverje sve samo ne tipična. Svađe, vanbračne afere, razvod, pa ponovno venčanje, fizički obračuni: sve je ovo stalo u godine i godine njihove burne ljubavi.

 

Njihova ljubavna priča je puna drame kako unutrašnje tako i spoljašnje.

Ljubavna priča Fride Kalo i Dijega Rivere puna je drame kako unutrašnje tako i spoljašnje.

 

Dvoje najistaknutijih umetnika 20. veka, oboje sa revolucionarnim emocijama i idejama, ujedinili su se u eksplozivnoj, strastvenoj i često štetnoj vezi koja je trajala do smrti Fride Kalo 1954. godine.

Ovo je bila veza koja je odslikavala turbulencije njih — ciklus neverstva i nasilnog ponašanja postavljenog u pozadini zemlje koja preoblikuje svoj identitet, svetskog rata i političkih preokreta.

 

Upoznali su se kada je Frida imala 15 godina, a on 35. Dijego je oslikavao mural u njenoj školi, a ona je svaki dan dolazila i gledala ga kako slika.

 

Još tada je tvrdila da će se udati za Dijega.

 

Međutim,Dijego je tada bio oženjen, a već jednom razveden i sa ljubavnicom, a imao je decu gotovo sa svim ovim sadašnjim i bivšim ženama. 

Frida i Dijego su se venčali 1929. godine. Nikad nisu imali dece, a njihovu želju za potomstvom obeležili su nažalost mnogi pobačaji. 

 

Međutim,to je bio samo jedan od događaja u Fridinoj dugoj borbi sa izdržljivošću njenog tela.

 

Kada je imala šest godina, borba sa dečijom paralizom ostavila je trajno hramanje na desnoj nozi, nogu koju će morati da amputira u poslednjem poglavlju svog života zbog gangrene.

 

Osim nesreće u autobusu, morala je da se podvrgne i nizu operacija tokom 40-ih godina pokušavajući da popravi leđa, zbog čega je imala više bolova. 

Ali da se vratimo, Dijegu i Fridi...

 

Njih dvoje su bili u 10 godina u braku ispunjenom preljubama i sa jedne i sa druge strane.

 

Kada je saznala da joj je muž neveran,Frida mu je uzvratila istom merom,sa  političarem Leonom Troickim.

 

Razmišljajući kako da se osveti svojoj nevernoj ženi, Rivera je odlučio da joj zada najgori udarac do tada pa je spavao sa Fridinom mlađom sestrom Кristinom.

 

Preko toga nije mogla da mu pređe, pa je 1939. godine otišla u Njujork, a pre toga potpisala papire za razvod


Međutim, godinu dana kasnije kada je imala probleme sa kičmom, Dijego je bio uz nju u bolnici nakon operacije. Saznavši u kakvom je stanju Frida, odmah je došao u bolnicu i zaprosio je,a ona nije mogla da ga odbije.

 

Postavila mu je uslov da nemaju intimne odnose, a to je Dijegu bilo zeleno svetlo da može da spava sa drugim ženama.

 

Fridino zdravlje je počelo brže i jače da se pogoršava, a zbog gangrene su joj odsekli nogu.

 

Noć pre nego što je zauvek napustila ovaj svet, Frida je Dijegu poklonila prsten koji mu je kupila za 25.godišnjicu od njihovog prvog venčanja. 

 

Dijego je bio uz Fridu do poslednjeg trenutka, a bizarno se oprostio od nje pojevši malo njenog pepela. Preminuo je tri godine kasnije.

 

makonda-tracker