nikada nije pomislila na drugog

Najtužnija ljubavna priča JUGOSLAVIJE: Bili su zajedno 20 godina, a onda je bajku prekinula njegova prerana SMRT

0

Prva ploču koju je Josipa Lisac ikada kupila bila je upravo njegova, čoveka koji će 1971. godine zauvek osvojiti njeno srce i čiju ljubav neće zaustaviti čak ni njegova smrt.

On miljenik žena, ona diva jugoslovenske rokenrol muzike.
On miljenik žena, ona diva jugoslovenske rokenrol muzike.foto: Printscreen/Youtube/campocheco

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša započela je jedne februarske večeri 1971. godine i zauvek je ušla u antologiju ex-yu umetnosti.

 

Karlo Metikoš putovao je tada po svetu i gradio karijeru kao Met Kolins. Za njim su uzdisale žene širom sveta, a iza sebe je imao oko 20 veridbi sa groficama, manekenkama, stjuardesama...

 

Sa druge strane, Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine i gradila je karijeru prve jugoslovenske rokenrol dive. 

 

Međutim jedan susret u Petrinji je sve promenio. 

- Bila je, onak', malo debeljuškasta, slatka, al' je fenomenalno pevala - rekao je jednom Karlo Metikoš o Josipi Lisac.

 

- Kad sam se vratio u Zagreb, shvatio sam da se muzička scena promenila. Došli su drugi ljudi, grupa je bilo k'o gljiva poslije kiše, uopšte nisam znao ko, šta... Ali nekako sam se utopio u tu kolotečinu, imao gaže i jednom otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli - k'o u priči - i od onda se više nismo rastajali - ispričao je Karlo jednom prilikom.

 

- Josipa mi je kasnije priznala da je, kao klinka, išla da vidi gde stanujem jer su joj pogrešno rekli da živim u Ulici Moše Pijade. Vozila se tramvajem i gledala u nečiji prozor, misleći da je moj! Prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je - ploča Matta Collinsa! Sudbina... - ispričao je svojevremeno Karlo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Svoju ljubav su opevali na zajedničkom albumu "Dnevnik jedne ljubavi", na kojem je on stvarao muziku za nju, a ona je izvodila onako kako niko drugi ne bi mogao.

 

Na svakom Josipinom koncertu Karlo je sedeo u prvom redu, i tad bi cela publika svedočila njihovim zaljubljenim pogledima i neverovatnoj energiji koja je postojala među njima.

 

- Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo si imali za reći, rekli bismo si odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi netko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmjenjivali i funkcionirali - priča Josipa.

 

NIkada se nisu ni verili ni venčali.

- U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa - rekla je Josipa jednom prilikom.

 

Njihova ljubavna priča trajala je 20 godina, a bajku je prekinula njegova iznenadna smrt, krajem 1991. godine u 51. godini života od posledice infarkta.

 

I iako je njegov život prekinut, njena ljubav nikada nije prestala. 

 

Josipa mu i dan-danas posvećuje svakih stih, koncert, piše mu pisma i misli na njega, a kako je priznala, nikada nije pomislila na drugog muškarca:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

- Nisam, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane

 

On je bio ostvarenje njenih snova.

 

- Zahvaljujući Кarlu obišla sam i ceo bivši SSSR. Tamo sam probala najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svetu. Ljudi su komentarisali: "Кakva dekadencija!" - bila je iskrena pevačica svojevremeno.

 

makonda-tracker