japanski megan i hari

Sada volontira u muzeju i srećnija je neko IKAD: Ljubavna priča princeze koja se zbog "običnog smrtnika" odrekla TITULE

0

Zbog ove zabranjene ljubavi su se održavali protesti u Japanu, a ona je zbog svega toga dobila posttraumatski poremećaj.

Princeza Mako postala je prva koja je odbila japanske običaje.
Princeza Mako postala je prva koja je odbila japanske običaje.foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Princ Hari i Megan Markl su iznenadili svet i britansku kraljevsku porodicu u januaru 2020. godine kada su odlučili da istupe sa svojih kraljevskih dužnosti. U međuvremenu se dogodila prava mala drama, par se preselio u Kanadu, a potom i u SAD, a onda su usledila i javna progovaranja i istupanja prvo dokumentarcem "Hari i Megan", a onda i Harijevim memoarima "Rezerva".

 

A tamo negde daleko u Japanu postoji priča koja samo u nekim crtama podseća na vojvodu i vojvotkinju od Saseksa, pa ih mnogi nazivaju japanskim Megan i Harijem zbog odlučnosti da žive život na svoj način.

 

U pitanju je unuka bivšeg cara Akihita od Japana i najstarija ćerka princa Akišina i princeze Kiko, Mako (32) koja se odrekla svoje kraljevske titule.

 

Da se vratimo malo unazad - ona je kako tradicija nalaže pohađala elitnu Gakušuin školu, kao i većina članova carske porodice.

Međutim, običaje i tradiciju je ostavila po strani kada je odabrala fakultet.

 

Upisala je Međunarodni hrišćanski univerzitet u Tokiju, gde je studirala umetnost i kulturno nasleđe, jednu godinu bila je na Univerzitetu u Edinburgu, a master studije je pohađala na Univerzitetu u Lesteru.

 

  • Odrekla se titule zbog ljubavi

 

A onda je kršenje tradicije nastavila kada je 2017. godine odlučila da se uda za partnera koga ona želi i da se odrekne titule.

 

Kada je objavila da se verila za svog bivšeg kolegu sa fakulteta Keija Komura, koga je upoznala pre više od 10 godina tokom studija u inostranstvu, priznala je da je osvojio njeno srce "osmehom blistavim kao sunce".

Kako nalažu japanski zakoni, ženski članovi porodice gube kraljevski status ukoliko stupe u brak sa partnerom koji nije plave krvi, dok se to ne dešava muškim članovima porodice.


Upravo se ovo dogodilo japanskoj princezi Maki: kada se udala u oktobru 2021. godine, Mako je ostala bez kraljevske titule i postala "obična građanka"

 

  • Zabranjena ljubav

 

Put do prave ljubavi je bio trnovit, pa im je tako trebalo dugo da dobiju blagoslov njenog oca, princa Akišina.

 

Mako i Kei su se verili 2017. godine, a blagoslov su dobili tek 2020. godine.

Princeza Mako postala je 'obična građanka' kada se udala za kolegu.
Princeza Mako postala je "obična građanka" kada se udala za kolegu.foto: EPA-EFE/Nicolas Datiche / POOL

- Odobravam da se venčaju... Ustav kaže da se brak zasniva samo na obostranom pristanku oba pola. Verujem da bih ja, kao roditelj, trebalo da poštujem njihove namere, ako je brak ono što oni zaista žele. Mislim da ovo nije slučaj koji mnogi odobravaju niti su srećni zbog toga - rekao je princ tada. 

 

Zbog njihovog venčanja održan je i protest, a nezadovoljni građani Japana bunili su se protiv njihovog braka.

 

  • Odbila novac koji mlade dobijaju po venčanju

 

Nakon sklapanja braka, princeza Mako je iznenadila i odlukom da odbije tradicionalnu isplatu koja je povezana sa japanskom tradicijom da se ženskim članovima porodice isplati oko 1,3 miliona dolara nakon što napusti porodični dom. 

 

- Za mene je Kei nezamenljiv i brak je bio naš jedini izbor - priznala je kasnije Mako.

Komuro je dodao da voli Mako i da želi da provede život s njom.

 

- Volim Mako. Imamo samo jedan život i želim da ga provedemo sa nekim koga volimo - rekao je Komuro i dodao:

 

- Veoma mi je žao što je Mako bila u lošem stanju, psihički i fizički, zbog lažnih optužbi - 

 

Ovom izjavom je mislio kako na nepodržavanje njihove veze i braka, tako i na razne medijske natpise i tekstove koji su se bavili navodnim finansijskim problemom između Komurove majke i njenog bivšeg verenika koji je tvrdio da mu majka i sin nisu vratili pare.

 

Zbog svega toga, princezi je dijagnostikovan PTSP (posttraumatski srtesni poremećaj), ali pna ni jednog trenutka nije poželela da je krenula drugim putem.

 

  • Sada živi u Njujorku "običnim životom"

 

Nakon venčanja i napuštanja porodice, Mako se sa suprugom preselila u Njujork i navodno volontira u njujorškom Metropolitan muzeju.

 

Trenutno se nalazi na poziciji asistentkinje kustosa za umetničke kolekcije povezane sa Azijom.

Princeza Mako volontira u njujorškom muzeju
Princeza Mako volontira u njujorškom muzejufoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

 

 - Započećemo novi život. Sigurna sam da ćemo naići na poteškoće na tom putu. Ali baš kao i do sada, želim da nastavim da udružujem ​​snage sa Keiom i da hodam s njim rame uz rame. Mnogi su oni koji razumeju koliko je teško živeti dok sledimo želje svoga srca, ali nadam se da možemo da stvorimo društvo u kojem svi možemo da živimo i podržavamo osećaje jedni drugih - rekla je jednom prilikom Mako pre odlaska u SAD.

 

makonda-tracker