hrabra i ponosna

Odbacila TITULU, TRON, MILION I PO DOLARA... Princeza Mako rekla DA "smrtniku" i suočila se s medijima koji ga PREZIRU

0

Princeza Mako, ćerka princa Fumuhita, brata i naslednika japanskog cara Naruhita, udala se za mladog pravnika i odrekla se svih beneficija koje je podrazumevao njen položaj, a onda stala ispred predstavnika medija kako bi otvoreno rekla šta joj je na duši. I nije se suzdržavala!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Proteklih meseci, jedna od vodećih tema u japanskim medijima je najava venčanja princeze Mako i pravnika Keia Komura. Ono se danas konačno održalo u Tokiju, i to bez pompe, fanfara i posebnih ceremonija, i to nakon višegodišnje veridbe i odlaganja braka.


Strogi japanski zakoni zabranjuju ženama iz carske porodice da se udaju za mladiće nearistokratskog porekla. Po tradiciji japanske carske porodice, princeze koje kažu "da" osobi koja je deo građanstva moraju da se odreknu svoje titule, a po zakonu dobijaju ogromnu svotu od države kako bi mogle da nastave da "žive dostojanstveno" ― trenutno oko 1,35 miliona dolara. Mako je ovo odlučno odbila, a prva je u istoriji koja je to učinila. Ona se odrekla i novca, i titule i brojnih beneficija, ali ipak nije ugodila japanskoj javnosti. Mediji su bili protiv sklapanja Komurovog i njenog braka, održani su čak i protesti u Tokiju, a par je nakon venčanja organizovao konferenciju za medije i prvi put se tako otvoreno obratio povodom ovog "slučaja".

 

Mako i Kei Komuro u tokijskom hotelu Grand Arc na obraćanju medijima
Mako i Kei Komuro u tokijskom hotelu Grand Arc na obraćanju medijimafoto: Nicolas Datiche / AFP / Profimedia

Princeza Mako donela je pripremljenu izjavu, u kojo je svog supruga opisala kao "nezamenljivog" i dodala da je njihov brak "neophodan korak koji štiti njihova srca". Ona je kritikovala pisanje medija, koji su tokom višegodišnje veridbe širili dezinformacije i tračeve o Komuru. Kako je istakla, to joj je donelo mnogo tuge i bola, a carska palata ranije je otkrila da se zbog svega što je pratilo njene pripreme za venčanje princeza Mako bori s posttraumatskim stresnim poremećajem.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Par, inače, planira da se preseli u Ameriku, a već mesecima se o njima piše kao o "japanskom Hariju i Megan", zbog toga što se britanski vojvoda od Saskesa i princ Hari povukao s funkcije višeg člana kraljevske porodice i sa suprugom nekraljevskog porekla Megan Markl otišao u Ameriku. Princeza Mako i Kei takođe će živeti u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se očekuje da će ih paparaci pratiti u stopu.


Par se upoznao 2012. godine, tokom studija, a vesti o svojoj veridbi podelili su 2017. godine, a tada su planirali i da se ozvaniče svoju ljubav. Venčanje je, međutim, odloženo zbog finansijskih razmirica u porodici Komuro.

 

 

makonda-tracker