strašnije od filma

Od najveće sreće do HORORA – za nekoliko sekundi: Lepa Petra doživela je najtragičniju ljubavnu priču u svetu slavnih

0

Tog jutra, manekenka i njen verenik maštali su kako će im se zvati deca. Nekoliko sekundi kasnije, poslednji put je videla njegovo lice, a nikad neće zaboraviti koliko je ono bilo uplašeno

Petra Nemcova i Sajmon Atli
Petra Nemcova i Sajmon Atlifoto: Kevan Brooks / ADMedia / Profimedia

Češka menekenka Petra Nemcova proteklih godina na idiličan način provodi božićne praznike, sa suprugom Bendžaminom Larečom i njihovim sinom Bodijem. Ipak, dani koje veći deo sveta provodi u miru i radosti za nju su godinama bili dani najvećeg bola jer se sećala tragedija koja joj je obeležila život.


Tako je 2014. godine ona dane Božića po julijanskom kalendaru provela na Tajlandu kako bi obeležila deset godina od nesreće u kojoj joj se u jednom trenutku srušio ceo svet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nemcova (@pnemcova)


Petra Nemcova i njen nekadašnji verenik i poznati fotograf Sajmon Atli rešili su te 2004. godine da praznike provedu na Tajlandu, gde su uživali u rajskom odmoru. U pitanju je bilo romantično putovanje iznenađenja, kojim je Petra iznenadila svog dragog, koji je u tom trenutku imao 33 godine.

 

To je moje omiljeno mesto, a on nikad ranije nije bio tamo – ispričala je Petra godinama kasnije za Vanity Fair.

 

Fotograf Sajmon Atli i manekenka Petra Nemcova
Fotograf Sajmon Atli i manekenka Petra Nemcovafoto: Kevan Brooks / ADMedia / Profimedia

Želela je da pokaže Sajmonu prirodu, hranu i ljude na Tajlandu, mesto koje je uvek smatrala svojim drugim domom.


Proveli su nekoliko dana u uživanju, ronili, otkrivali zajedno sve čari ovog čudesnog mesta.


Spavali smo ispod zvezda... Jednostavno je bilo prelepo – rekla je Petra. – Sajmon je bio tako srećan. Čudno je kako sve može da se promeni za sekund.


I zaista, dovoljan je bio sekund. Udar cunamija dogodio se niotkuda.


Baš dok se Petra pakovala jer je za dva sata trebalo da napuste Kao Lak i odu na drugo mesto, čula je ljude kako vrište. Pogledala je kroz prozor, videla da ostali iz smeštaja skaču u bazen, trče histerično. Iznenada, voda je počela da ulazi u njihovu kolibu, čula je Sajmona kako viče iz kupatila: "Petra, šta se dešava", nakon čega su prozori popucali i voda ih je maltene iščupala napolje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nemcova (@pnemcova)


Videla sam Sidija – to je bio poslednji put kad sam videla njegovo lice, a on je vikao moje ime. Izgledao je uplašeno. Ugledala sam krov i rekla mu da se uhvati za njega. Ja sam se uhvatila, ali mi je voda svojom snagom pritiskala drveće i smeće uz karlicu, lomila iznova, iznova, iznova. To je bio strašan bol, vrištala sam iz pluća, bilo je nepodnošljivo – deo je njene strašne ispovesti.


Nakon duge borbe, Petra se dočepala vrha jednog drveta koje nije palo pod vodu i ostala na njemu.

 

Karlica mi je bila slomljena, ali sam bila potpuno fokusirana na to šta moram da uradim. Videla sam da se ljudi drže za palme, pa sam se uhvatila za granu i držala se – prisetila se ona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nemcova (@pnemcova)


Sve je počelo oko 10 izjutra, a Petra je na drvetu provela osam sati. Potom je stigla pomoć, a i sama se iznenadila koliko se prvo oporavila. Jedna rana, međutim, nije prolazila. Sajmon Atli proglašen je nestalim, a njegovo telo pronađeno je tek nekoliko meseci kasnije, više od dva kilometra od njihovog smeštaja. Očekivano, umro je davljenjem.


Kako je kasnije pričala, to što nije mogla da pomogne vereniku i deci čije je vriske čula još uvek je proganja, a patila je i zbog toga što je verovala da zbog povreda nikad neće moći da nosi decu o kojoj je maštala zajedno sa Sajmonom i kojoj su smislili imena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nemcova (@pnemcova)


Ipak, 2019, u 41. godini, ona je na svet donela sina Bodija, koji je na svet stigao šest nedelja pre termina.


Budući da je odrasla u komunističkoj sredini i porodici, Petra ističe da nije religiozna, ali je sigurna da je Sajmon nikada zapravo nije napustio.


Sidi je uvek u mojoj blizini i u blizini njegove porodice. On brine o nama. Ostaće u našim srcima zauvek – istakla je manekenka.


 

 

makonda-tracker