podneo je veliku žrtvu

Oterao ju je od sebe za njeno dobro: Bolna ljubavna priča Kejt Vinslet zbog koje ćete se naježiti

0

U trenutku koji je bio kruna njene dotadašnje karijere i obećavao joj neizbežan vrtoglavi uspeh, Kejt Vinslet nije šetala crvenim tepihom. Bila je hiljadama kilometara dalje, slomljena i sama.

foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia
foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Britanska glumica Kejt Vinslet danas je jedna od najcenjenijih u ovom poslu, a vrtoglavi uspeh doživela je 1997. godine, kada je objavljen njen do danas najpoznatiji film – "Titanik" Džejmsa Kamerona. Ipak, ta 1997. bila je za nju godina bola i tuge koliko i ponosa i radosti. Malo je poznato da Kejt nije prisustvovala premijeri "Titanika", a razlog je tragedija koja ju je na neki način obeležila.


Kejt Vinslet je vrlo mlada zakoračila u svet glume, budući da je njen otac Rodžer bio glumac. On nije imao mnogo uspeha i često je morao da se bavi drugim poslovima kako bi prehranio porodicu, ali je "zarazio" svoje ćerke glumom, pa su tako danas glumice i Kejt i njene sestre Ana i Bet. Zato ni ne čudi što je ona još u srednjoj školi zabeležila prve pozorišne uloge, a na televiziji je debitovala 1991. godine, kada je imala 15 godina.

 

Usledio je veliki broj uloga, kako u pozorištu, tako i na televiziji i na filmu. Već na snimanju svog prvog TV projekta – sci-fi serije "Dark Season" – uplovila je u prvu ozbiljnu vezu, kakva bi danas bila smatrana kontroverznom. Naime, zaljubila se u glumca i scenaristu Stivena Tredrea, koji je u tom trenutku imao 27 godina, a ubrzo su stupili u vezu.

Zajedno su proveli četiri i po godine, da bi potom raskinuli, i to usred Stivenove borbe s rakom kostiju. Kako je kasnije otkriveno, na raskidu je insistirao Tredre, jer nije želeo da Kejt brine o njemu i zbog unapred izgubljene bitke zapostavi svoju karijeru.


I sama glumica pričala je o tome, istakavši da joj je krivo što se sve tako dogodilo.


Stiven me je pustio, to je bio čin ljubavi. Kada se osvrnem, volela bih da nije tako postupio. Volela bih da sam bila s njim. Do samog užasnog kraja. Otišao je tako brzo, a ja i dalje vrtim kroz glavu sve te trenutke. Pričam o Stivenu kao da ga još uvek volim. Ali volim ga. Nadam se da ću ga zauvek voleti – ispričala je glumica u jednom intervjuu.

Tredre se odrekao najveće podrške u životu za njeno dobro i zarad njene karijere, ali nije doživeo da vidi Kejtin najveći uspeh. Preminuo je u decembru 1997. godine, baš pred svetsku premijeru "Titanika" u Los Anđelesu, a Kejt nije prisustvovala premijeri, kruni svoje dotadašnje karijere, kako bi otišla na njegovu sahranu u Engleskoj.

 

Ljudi su mi govorili stvari poput "Vidi, razumemo, mora da ti je teško, ali zar Stiven ne bi želeo da odeš?" – prisetila se Kejt jednom prilikom. – Ne, ne bi prokleto želeo. Stiven bi želeo da odem na njegovu sahranu, da budem tamo.

 

Kejt Vinslet
foto: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Tako je neslućeni uspeh za Kejt Vinslet stigao u najtežem životnom trenutku, a ona je kasnije istakla da tek danas, kao zrela žena, shvata koliko joj je sve bilob olno.


Kada se setim, uviđam kroz šta sam zaista prošla kada je izašao "Titanik". Bolelo me je, bila sam zbunjena zbog toga ko sam – rekla je glumica. – On je bio najvažnija osoba u mom životu pored moje porodice.


Kako je ona istakla, Tredrea je upoznala kao dete, kada je bila izuzetno nesigurna i usamljena.


Bila sam vrlo stidljiva. Bila sam ranjiva... Druge devojčice su me zadirkivale. Bila sam na meti vršnjačkog zlostavljanja. Samo sam spuštala glavu i puštala to, to je bio moj način da preživim. Stiven je učinio da se osetim bezbedno i prihvaćeno – prisetila se Kejt.

 

Kejt Vinslet
foto: Jacques BENAROCH / Sipa Press / Profimedia

Sledeći veliku ljubav pronašla je tek godinama kasnije, i to u režiseru Semu Mendezu. Nakon kratkog braka s rediteljem Džimom Trepletonom, upoznala je njegovog kolegu Mendeza, koji joj je ponudio ulogu, a ona ju je odbila, ali je prihvatila njegov poziv da izađu. Odmah se zaljubila do ušiju, a par se venčao 2003. godine. Dobili su jedno dete, ali su se rastali 2010. godine, nakon glasina da ju je režiser prevario s Rebekom Hol.

 

Od 2012. u braku je s Edvardom Abelom Smitom, sestrićem bogataša Ričarda Brensona, s kojim ima jednog sina i živi u selu u Saseksu. Posvećena je porodičnom životu i priznaje da prihvata samo uloge koje je odvajaju od kuće previše, a za sebe kaže da je samo još jedna mama koja se raduje pakovanju užine za školu.

 

 

makonda-tracker