nije štedela život

Isidora Dankan je živela BURNO i volela STRASNO: Način na koji je izgubila život toliko je BIZARAN da ćete se NAJEŽITI

0

Njen život je bio pun uspona i padova, a istinski mir pronalazila je samo u plesu. Pamtimo je kao "majku modernog plesa"

foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Život čuvene plesačice Isidore Dankan obeleželi su ljubav i strast. Ona je tokom celog života tragala za srećom i slobodom. Nije volela da pravi kompromise, a kada je to radila osećala se veoma loše.

 

Ples je bio njeno utočište, došao je tiho i neprimetno i odlučio da tu i zauvek ostane. On je bio neodvojiv deo njegog bića. Ona je imala neobuzdanu energiju kojom je uspevala da opčini masu i to je bilo njeno glavno oružje.

 

 

Isidora Dankan utemeljila je savremenu igru, bila reformator, prezirala kanon belog baleta, kostime i pačke. Njen bunt je osnova njene umetnosti.

 

Ovo je predstava o svemu tome. Ponajviše o strasti i buntovništvu. I vrtoglavoj večnoj zaljubljenosti u umetnost. Ipak, u životu je imala mnogo uspona i padova, od ljubavi do tragične smrti.

 

 

Isidora je rođena u Americi, kao najmlađe dete u porodici, imala je dva brata i sestru. Sestra ELizabet Dankan takođe je bila plesačica, a brat joj je bio poznati režiser. 1990.godine ona se preselila u Pariz sa majkom i bratom. Tu upoznaje mnoge ličnosti koje su promenile njen život.

 

Ona je za mnoge bila čudakinja koja pleše uz klasičnu muziku, a tokom turneja stvorila je svoj, jedinstven i prepoznatljiv stil, koji je bio fokusiran na prirodno kretanje tela umesto stroge tehnike baleta. Ubrzo je otvorila i svoju školu plesa u Nemačkoj. Naporno je radila i polako dan po dan osvajala srca sve većeg broja ljudi.

 

Sergej Jesenjin, Isidora Dankan, Izadora Dankan
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

 

Ipak, postala je umorna od evropske buržoazije i jednom je dobila poziv Vladimira Lenjina, koji je bio ljubitelj njene umetničke ekspresije, da dođe u Moskvu i otvori školu plesa.

 

Tada kada je prihvatila ponudu, Isidora je imala 44 godine i nije poznavala nijednog Rusa.

 

Ovo se ispostavilo kao sudbinska odluka jer je čuvena Isidora upoznala 25-godišnjeg siromašnog pesnika Sergeja Jesenjina.

 

Njen ljubavni život je bio veoma buran. Isidora Dankan i Sergej Jesenjin su imali specifičnu, intenzivnu i neobičnu vezu koje je počela 1921. godine u ateljeu njihovog zajedničkog prijatelja, slikara Alekseja Jakovljeva.

 

 

Slavna Isidora Dankan je bila oduševljena mladim pesnikom Sergejem Jesenjinom i iako nisu govorili isti jezik, oni su otpočeli romansu koja intrigira ljude i danas.

 

Jesenjin je nakon svoje dve objavljene knjige postao poznat, a njegova romantična duša je upravo i tražila osobu kao što je Isidora, koja je bila starija 18 godina od njega.

 

Pesnik je podržavao boljševike, ali je ubrzo postao razočaran i kritikovao je vlast u svojoj poeziji, te je nakon venčanja 1922. pravio društvo svojoj ženi na putovanju po Evropi i Sjedinjenjim Američkim Državama.

 

 

Ovaj par je teško prevazilazio jezičku barijeru, iako su njihove misli i ideje u početku bile jako slične. Međutim, njihov umetnički pojam života nije bio dovoljan da održi ljubav.

 

Brak im se zasnivao na skandalima, a okončan je naredne godine po povratku u Rusiju. Nakon burnog braka, Jesenjin je postao čudan čovek, odan alkoholu i duboko pomućenog razuma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaily (@kailyislurking)

 

Ovaj intrigantni par završio je tragično, baš kao i njihova ljubavna priča. Sergej Jesenjin je u nedostatku mastila svoje poslednje stihove До свидания pisao svojom krvlju, a sledećeg dana je pronađen mrtav, 1925. godine u jednom hotelu.

 

Teška sudbina nije zaobišla ni Isidoru. Ona je tragično nastradala 1927. godine kada joj se dugački crveni šal koji je obožavala da nosi tokom vožnje upleo u točak automobila i ugušio je.

 

 

makonda-tracker