icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

10 dana (ne)zaboravnih dana

MIRNO JE SELA U AUTOMOBIL — I NESTALA BEZ TRAGA I GLASA: Ovo je jedina misterija koju nam Agata Kristi nije rešila

Na današnji dan 1976. godine preminula je čuvena engleska književnica, autorka kriminalističkih romana čiji ukupni tiraž premašuju samo Biblija i Šekspirov opus.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada je imala svega 22 godine, davne 1912, Agata Kristi upoznala je na igranci Arčibalda Arčija Kristija, avijatičara koji je istog trenutka osvojio njeno mlado srce. Već dve godine kasnije, dok je besneo Prvi svetski rat, Arči je upućen u Francusku, a prvo njegovo odsustvo iskoristili su da se jedno drugom zakunu u večnu ljubav.

 

Ispostavilo se da ljubav, makar s Arčijeve strane, nije bila dugog daha — on je već tokom dvadesetih godina XX stupio u vezu sa izvesnom Nensi Nil, a 1926. godina zatražio je Agati razvod. Trećeg decembra te godine, par se posvađao jer je Kristi saopštio svojoj slomljenoj supruzi da će vikend provesti s prijateljima i da ne želi da ga ona prati. Među prijateljima je, razume se, bila i Nensi Nil.

 

foto: Profimedia

Nešto kasnije u toku noći, Agata je njihovu ćerku Rozalind ostavila s kućnom pomoćnicom, izašla iz kuće i započela je njena najveća misterija.

 

foto: Profimedia

Sledećeg jutra, automobil slavne književnice pronađen je u gradiću Gilfordu, i to zaglavljen u žbunu nakon saobraćajne nesreće. Farovi Agatinog automobila marke Moris Kauli bili su uključeni, u njemu su se nalazili kofer i kaput, ali od vozača nije bilo ni traga ni glasa.

 

Do tada relativno nepoznata mlada spisateljica našla se na naslovnim stranama novina i ponuđena je visoka suma svakome ko pruži bilo kakvu korisnu informaciju. Arči Kristi i njegova ljubavnica Nensi Nil bili su osumnjičeni zbog nestanka Agate Kristi, a navodno su hiljade policajaca i volontera tragale za njom. Uključila su se i poznata lica u Britaniji tog doba, a među njima je navodno bio i legendarni ser Artur Konan Dojl, „otac“ Šerloka Holmsa i doktora Votsona, koji je kao trag koristio jednu Agatinu rukavicu.

 

Deset dana kasnije, glavni konobar u jednom jokrširskom hotelu kontaktirao je s policijom i saopštio da veruje da je gošća iz Južne Afrike koja se predstavlja kao Tereza Nil zapravo nestala književnica! Tokom scene koju su britanski mediji opisali kao prilično dramatičnu i dostojnu da se nađe na stranicama nekog od romana Agate Kristi, njen suprug Arči je s predstavnicima policije sedeo u restoranu hotela i posmatrao pomenutu gošću. Ona je sela za sto pored njih, otvorila novine na čijoj je naslovnoj strani bila njena fotografija, a navodno je — kada su joj Arči Kristi i policajci prišli — izgledala zbunjeno i kao da ne prepoznaje čoveka s kojim je živela 12 godina.

 

foto: Profimedia

U godinama koje su usledile bilo je mnogo rasprava o tome šta je nateralo slavnu spisateljicu na ovakav potez. Mnogi veruju da je doživela nervni slom jer je u kratkom vremenskom razmaku preminula njena majka i suprug ju je javno prevario, ali nije malo ni onih koji tvrde da je u pitanju marketinški potez kojim je Agata želela da skrene pažnju janosti na sebe i svoja dela. Nakon što je Kristijeva pronađena, njen suprug je tvrdio da književnica ima amneziju i mogući potres mozga, što su dvojica lekara kasnije potvrdila. Ubrzo nakon ovog nesvakidašnjeg događaja, par se rastao, a Arči se potom i oženio svojom ljubavnicom.

 

Četiri godine kasnije, na jednom arheološkom iskopavanju, gde su Agatu pozvali prijatelji Leonard Vuli i njegova supruga, spisateljica je poznala 13 godina mlađeg muškarca, arheologa Maksa Molovana, i ubrzo se udala za njega.

 

foto: Profimedia

U britanskoj javnosti njen neobjašnjivi nestanak dugo nije pominjan, a ni ona sama ga nije uključila u svoju autobiografiju koja je obavljena godinu dana nakon njene smrti.

 

Tako je jedna od najvećih misterija Agate Kristi ostala nerazjašnjena.