Iskreno o smešnoj, ali i ozbiljnoj strani života

Jelisaveta Seka Sablić: Unuk Leon važniji mi je od svega

0
Kraljica komedije, kako je dugo nazivaju, kaže da je ta nezvanična titula čini srećnom i da će je opravdati u novom sitkomu Nemoj da zvocaš, ali priznaje da su komičari često veoma ozbiljni, pomalo mračni osobenjaci i otkriva da su njen sin Stefan i njegov naslednik svetlost koja je obasjava
foto: Aleksandar Krstović,Marko Todorović
foto: Aleksandar Krstović,Marko Todorović

Ljubav prema glumi Jelisaveti Seki Sablić (74) daje toliko elana da se i posle skoro pola veka karijere s lakoćom prepušta novim profesionalnim izazovima i ulogama, čak i onim zahtevnim u fizičkom smislu. Još u vreme gimnazijskih dana bila je jedan od osnivača amaterskog pozorišta Dadov, a odmah po završetku Fakulteta dramskih umetnosti počinje profesionalni pozorišni život, najpre u Bošku Buhi, potom u Ateljeu 212, a 1968. debituje na filmu i istu godinu završava sa čak pet odigranih rola. Tokom cele karijere detalje iz privatnog života vešto je zadržavala samo za sebe i krug njenih najbližih, ali uvek je isticala da je ponosna na to što se pre 40 godina ostvarila kao majka, danas uspešnog reditelja Stefana Sablića.


Uloga pijanistkinje Kristine u kultnom delu Maratonci trče počasni krug donela joj je slavu u nekadašnjoj Jugoslaviji i nezvaničnu titulu kraljice komedije, a ni zvaničnih nagrada i priznanja joj ne manjka, osvojila ih je mnogo: od Zlatne arene u Puli, preko Žanke Stokić, Dobričinog prstena, do cele kolekcije Zlatnih ćurana. Nov talas popularnosti doživljava zbog maestralno odigrane role psihološkinje Vere u sitkomu Ljubav, navika, panika. Novi sitkom Nemoj da zvocaš očekuje je ove jeseni, od 12. septembra radnim danima u 21.05 na televiziji Prva.


Story: Zbog snimanja serije Nemoj da zvocaš nedavno ste se vratili iz Rosa gde u vašoj kući najčešće provodite letnje dane. Kako izgleda vaša svakodnevica tokom boravka na Crnogorskom primorju?
- Iskreno da vam kažem, ne volim da govorim o Rosama jer to je zaista moja privatnost. Ali kada se već toliko pominju u raznim intervjuima, reći ću vam. Svaki dan u Rosama počinje borbom za opstanak. Luštica je poluostrvo, a ima sve karakteristike ostrva. Rose nemaju nijednu prodavnicu hrane, nema vode, često ni struje. Kad padaju kiše, to su potopi sa olujnim vetrovima koji kidaju sve, tendu, kanape, ruše crepove i stalno nešto popravljaš, čistiš, radiš, dočekuješ kombije sa hlebom... Ali zato imam divan pogled sa terase na čarobno more, čemprese ispred prozora, vidim sunce, mesec, zvezde...
 

Story: Uspete li da se distancirate od svega tokom letovanja?
- Naravno, od usmerenosti ka poslu okrećem se potpuno ovome o čemu sam vam govorila.
 

Nastavak intervjua i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker