GLOSSY INTERVJU

MARIJA PEROVIĆ: Spremna sam da priznam grešku i pređem preko sukoba

0

Rediteljka popularne serije i filma Grudi, koji će bioskopsku premijeru imati u januaru 2020. godine, otkrila nam je sve tajne o ovoj hit seriji, priča o svojim studentima i ističe zbog čega su joj profesije reditelja i profesora izazovi.

foto: Miloš Zvicer
foto: Miloš Zvicer

Marija Perović je, kako to često ističu regionalni mediji, prva žena koja je u Crnoj Gori postala filmski i televizijski reditelj. Scenarista je i režiser sijaset reklama, namenskih spotova i filmova. Profesorka je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i rediteljka tri dugometražna igrana filma. Napisala je preko 500 filmskih kritika i eseja, a članica je međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESSCI.

 

Laska li vam titula prve žene filmskog i televizijskog reditelja u istoriji Crne Gore?

 

Više mi laska sve ono što sam pokušala da uradim ili sam uradila nakon upisa na FDU u Beogradu. Ovo da sam prva, sreća je da više nisam i jedina je simpatičan kuriozitet koji leži u činjenici da su se žene mnogo ređe primali na studije režije i da je u vreme kada sam ja primljena bilo mnogo više kandidata iz bivše nam države. Između nas četvoro odabrali su i mene, koja sam porasla u Nikšiću. Posebno sam srećna da sam relativno brzo radila  Opet pakujemo majmune i da je to bio prvi film snimjen i produciran u Crnoj Gori nakon deceniju i po. Danas je sve to sasvim drugačije, i bez obzira na pol, nije u više u pitanju kontinuitet rada i produkcije .

 

Predajete na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju. Šta vas usrećuje u radu sa studentima?

 

Mnogo toga. Katkad vidim da i ono što me u trenutku ljuti na kraju me usrećuje. To je povlašćen posao, jer ste u prilici da pratite nečiji rad i napredak od samog početka. Najviše me raduje kada vidim da su na pravi način shvatili šta znači biti svoj i prihvatiti sugestiju i korekciju. I kada sa svojim radovima otputuju negde. Putovanja i susreti, pogotovo profesinalni, dosta su važni.

 

foto: Miloš Zvicer

Da li je lakše biti reditelj ili profesor?

 

Zavisi od konkretnog dana. Najteže je pripremiti projekat, doći do njega, kao reditelj. Iako mi se nakon nekih predavanja i časova učini da mi je lakše da sam na setu ili režiram nego da — ima i takvih dana — iz male grupe ljudi-studenata izvlačim odgovore i razmišljanja. Zavisi od perioda, trenutka... Šalim se. Važno da i dalje i kod jednog i drugog posla osećam potrebu da ja učim i da su mi izazov.

 

Serija Grudi samim nazivom i tematikom pobudila je veliko interesovanje publike u zemlji i regionu. Kako ste došli na ideju da napravite ovakav projekat?

 

Delimično istinita priča s moje proslave godišnjice mature. Zatim nadgrađena maštom scenaristkinje Vladislave Vojnović, pa sugestijama glumaca: Nade Šargin, Dubravke Drakić, Marije Škariči, Vojina Ćetkovića, Mire Banjac, Peđe Bjelca... Meni je posebno drago da je tako, jer osim angažovane teme priča o ženama u srednjim godinama, koje niti su babe niti devojke, potvrdila se kao zanimljiva.

 

1 / 3 Foto: Printscreen, Kadrovi iz filma Grudi

 

Jednom prilikom ste rekli da stalno moramo u sebi da budimo potrebu da budemo bolji. Na koji način i kako se vi borite za to?

 

Pokušavam, i mislim da i dalje učim. Radoznala sam, spremna ponekad da priznam grešku i da pređem preko sukoba. Suština je da želim i dalje da vidim, saznam, spoznam... Radoznala!

 

 

makonda-tracker