Ben Aflek: Imam najbolju porodicu na svetu

Slavni američki glumac i reditelj Ben Aflek ne stidi se da govori o svojoj borbi s alkoholizmom jer smatra da je to normalna stvar, ali naglašava kako je postao srećan tek kada se oženio i postao otac
3
1 / 4 Foto: Red Dot

Iako već godinama mnoge devojke uzdišu za njim, glumac Ben Aflek oduvek je sreću pronalazio u krugu svoje porodice i nikada nije opravdavao imidž zavodnika. Ben se oduvek vodio parolom da skromnost utiče na našu svakodnevicu i kada čovek ne očekuje mnogo, zapravo dobije najviše. Rođen je 15. avgusta 1972. godine u Kaliforniji kao stariji sin učiteljice Kristine Ane i farmaceuta i šankera Timotija Bajersa, a njegov mlađi brat Kejsi takođe se posvetio glumi. Kada je napunio dvanaest godina, Benovi roditelji su se razveli, a on i njegov brat preselili su se sa majkom u Masačusets, gde se slavni glumac odmah sprijateljio sa Metom Dejmonom. Upravo zbog ovog prijateljstva, rešili su da se presele u Los Anđelesu gde su zajedno upisali glumačku akademiju. Ben je karijeru počeo kao glumac za decu i baš taj period svog života gotovo uvek je izdvajao kao najlepši sve dok se i sam nije ostvario u ulozi oca. Snimio je nekoliko desetina filmova, neke od njih je i režirao, producirao i potpisao kao scenarista, a osvojio je i  mnoge nagrade, od kojih izdvaja Oskara za ulogu u filmu Good Will Hunting. I dok je njegova karijera blistala, u privatnom životu imao je nekoliko burnih veza. Prvo je 1998. bio u dvogodišnjoj romansi sa glumicom Gvinet Paltrou, ali rastali su se zbog nepomirljivih razlika u karakterima. Nakon toga svoje srce poklonio je slavnoj Dženifer Lopez, a nakon raskida oboje su tvrdili da su upravo mediji i tabloidi krivi za krah njihove ljubavi. Posle devet meseci zabavljanja sa glumicom Dženifer Garner, slavni Aflek se oženio, a par ima dve ćerke, četvorogodišnju Vajolet Anu i jednoipogodišnju Serafinu Rouz Elizabet. Srpska publika trenutno ima priliku da ga gleda u filmu Grad lopova, koji je lično režirao.

Mnogi kritičari tvrde da je ovo vaš veliki povratak u bioskopske sale, slažete li se s njima?

- Apsolutno, Grad lopova je projekat na kome sam mnogo radio i uložio svoj maksimum, pa se nadam da će gledaoci širom planete prepoznati moji trud.

Zbog čega poslednjih godina niste bili aktivniji?

- Malo sam umorio i želeo sam da se posvetim porodici i ćerkama.

Ponovo ste se našli i u ulozi reditelja, da li vam to više leži od glume?

- Sve ima svojih prednosti, a najbolje je kada ste i jedno i drugo. Gluma je najlepši osećaj jer postajete neko drugi, a posao reditelja je najkreativnije zanimanje. Naporno je kada radite oba ta posla u isto vreme, ali tada ste nekako mnogo zadovoljniji.

Film je već sada zaradio više od dvadeset i tri miliona dolara, jeste li zadovoljni?

- Naravno, lepo je kada radite ono što volite, a pri tom i dobro zarađujete. (Smeh) Nadam se da ćemo dobiti još para, pa da odmah počnemo sa snimanjem sledećeg.

Koliko vam podrške pruža supruga dok snimate i radite?

- Ona je moja tačka oslonca i pruža mi maksimalnu podršku. Inače, tokom poslednjih pet godina najsigurnije se osećam u krugu porodice i kada je ona pored mene.

Smatrate li da ste se dobro snašli u ulozi oca?

- Mislim da jesam, ali uz ogromnu pomoć moje supruge. Na početku bilo mi je malo neobično kada sam dobio prvu ćerku, ali vremenom sam shvatio da je to najveća nagrada u mom životu. Kada smo po drugi put postali roditelji, sve je bilo mnogo lakše i moram priznati da sam više uživao jer sam prvi put bio uplašeniji pa nisam mogao da se opustim.

Pre nego što ste se oženili, imali ste nekoliko burnih veza sa svojim koleginicama Gvinet Paltrou i Dženifer Lopez, kako sada gledate na te romanse?

- Ne gledam na njih, one su deo moje prošlosti.

Kada ste se rastali od Dženifer Lopez, rekli ste da je to zbog pritiska medija, da li i dalje isto mislite?

- Naravno, oni su nas pritiskali i o nama pisali laži, što je i dovelo do raskida, ali nikom ništa ne zameram.

Početkom 2001. godine lečili ste se od alkoholizma, kajete li se danas zbog toga?

- Ne, ni zbog čega se ne kajem. Pio sam i onog trenutka kada više nisam bio u stanju da zapamtim tekst, krenuo sam na lečenju. To nije sramota. Bio sam slab i to se videlo kroz moju potrebu za pićem. Sada je to iza mene. Neverovatno mi je drago što se to događalo dok još nisam bio otac, sada to sebi ne bih mogao da oprostim.

Imate li još neki porok?

- Obožavam da igram poker, a kažu da je kocka porok. Ne gubim neke velike pare, ali i ne zarađujem, jednostavno uživam u tome, kao što neko uživa dok igra tenis.

Priželjkujete li još dece?

- Naravno, imam savršenu ženu i želeo bih da mi rodi sina.

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker